Beleef La Palma !

 

Rondwandeling Grotten van Buracas op La Palma. NW 1

beginpunt : Einde van Calle El Polvillo in Las Tricias

eindpunt : Einde van Calle El Polvillo in Las Tricias

afstand : 3,5 km          

tijdsduur : 1,5 uur

hoogteverschillen : Totaal stijgen 100 meter, totaal dalen 100 meter

zwaarte : middel

signalering :  Gr130 variante, Gr130

bar restaurant : Bio Finco Aloë

watertappunt : Nee (water in Buracas is geen drinkwaterkwaliteit)

bushalte : Nee

 

De ‘normale’ rondwandeling van Las Tricias naar Buracas is vaak wel heel erg druk. Zo druk soms dat veel mensen deze rondwandeling niet meer als prettig ervaren. Bovendien is het grootste deel van de afdaling en beklimming lang niet zo interessant als het onderste deel van de rondwandeling. Er is echter een oplossing. Gewoon naar het eind van Calle El Polvillo rijden en daar je auto parkeren. Vanaf hier begint direkt de korte en meer interessante korte rondwandeling van de grotten van Buracas.

Je ziet direkt aan het eind van de verharde weg een bosje met grote drakenbloedbomen. Het wandelpad staat via een geschilderd bordje gemarkeerd. Het pad gaat een klein stukje omhoog en dan krijg je eerst de afslag naar bio-finca Aloë en kort er na die naar het keteldal van Buracas.  Hier staan de nodige borden met info over dit voor de vroegere bewoners zo belangrijke gebied.

Er zijn in het schaduwrijke keteldal de nodige grotten, al dan niet uitgehakt. Er is uit de rotsen sijpelend water wat voor mens en dier natuurlijk onontbeerlijk was. De eerste bewoners van Buracas hebben bovendien in de rotswanden ook wat kunst, in de vorm van grafiti, achtergelaten voor latere generaties.

Aan het eind van de wandeling door het keteldal gaat een rood-wit gemarkeerd paadje aan de noordkant naar boven. Eenmaal uit het dal wordt dit pad gemarkeerd als ‘GR130 variante’.

Eenmaal boven het keteldal heb je een fraai uitzicht over de monding van de imposante barranco Izgagua. Het keteldal waar Buracas in ligt is een klein zijdal van deze enorme barranco Izgagua.

De GR130 variant brengt je naar de kruising met de echte GR130. Deze laatste volg je richting Las Tricias. Na ongeveer een kilometer krijg je de de T-splitsing waar je rechts naar beneden moet om weer bij het beginpunt van deze rondwandeling te eindigen. Om de mensenmassa van de ‘gewone’ rondwandeling te ontlopen kun je deze korte Buracas rondwandeling het beste vroeg in de ochtend of in de late namiddag maken. Voor de foto’s verdient het eind van de dag de voorkeur.

WIFI, zon & tropisch groen