Beleef La Palma !

 

Rondwandeling Las Tricias naar de Grotten van Buracas op La Palma. NW2

 

beginpunt : Plein bij kerkje Las Tricias

eindpunt : Plein bij kerkje Las Tricias

afstand : 7,5 km          

tijdsduur : 2,5 uur

hoogteverschillen : 430 meter

zwaarte : middel (warm)

signalering : bordjes buracas, Gr130, sllp55

bar restaurant : kiosco El rincon bij het kerkje, Hippie bar Aloë bij Buracas.

watertappunt : nee

bushalte : bij kerkje

 

Deze rondwandeling begint bij het kerkje van Las Tricias. Links naast het infocentrum gaat een verhard pad naar beneden en vanaf daar staat Buracas af en toe aangegeven op geschilderde bordjes. Vroeger werd de wandeling officieel aangegeven door wandel wijzers. Toen hadden wij al het vermoeden dat de hippies die er woonden, niet zo gediend waren van al die wandelaars en de borden verwijderden. Je mocht ook beslist geen foto’s van hun hutjes en holen maken.

Inmiddels zijn de hippies kapitalisten geworden en hebben een verdienmodel gevonden in de toerist. De met bloemen en gordijntjes versierde lelijke eenden zijn vervangen door terreinwagens, bij Buracas is een groot hippie restaurant-terras voor onbespoten voedsel verrezen en langs de route staan onbemande verkoopstalletjes waar je je geld kwijt kunt in ruil voor vruchten, armbandjes en zelfs oude boeken en videobanden. De tijden veranderen. Maar de officiele wandelsignalen zijn nooit meer teruggekomen.

Zonder die officiële bewijzering lukt het echter ook zonder problemen om deze rondwandeling te maken. De geschilderde bordjes volgend kom je langs huisjes met moestuintjes. Als je op een gegeven moment op een geasfalteerde weg uitkomt blijf je die gewoon naar beneden volgen. Na een tijdje zie je voor je een bult met een windmolen op de top. De verharde weg die aan de linkerkant van de heuvel er om heen loopt is de te volgen route. Deze weg domweg vervolgen ook na de haarspeldbocht naar links en je komt aan het eind van de verharde weg bij het begin van een wandelpad bij een bosje hoge drakenbloedbomen.

Vanaf hier begint het interessante deel van de wandeling. Het pad stijgt en heeft al snel een afslag naar het hippie-terras en wat later naar de grotten van Buracas. De uitgehakte grotten zijn voorraadkamers geweest van de bewoners van slechts enige generaties terug. De eerste bewoners leefden in de aanwezige natuurlijke grotten. Het kunstzinnige gekras in de rotswanden bij Buracas geeft een beetje aan hoe ‘hoog ontwikkeld’ deze oorspronkelijke bewoners van La Palma waren.

De route terug omhoog wordt aangegeven met ‘La Traviesa’ en wat later kom je zo op de rood-wit gemarkeerde GR130. Deze rondwandeling maak je eigenlijk voornamelijk vanwege de grote hoeveelheid eeuwenoude drakenbloedbomen die hier in het dal staan.

De GR130 blijft je steil omhoog voeren over het oude met basaltsteen geplaveide koningspad. Later gaat de Gr130 verder omhoog over een verharde weg. Even later zie je de groenwit gemarkeerde sllp55 aan de linkerkant van de weg rechtdoor tussen de huizen met kleurrijke tuintjes steil omhoog gaan. Dit pad brengt je weer terug bij het pleintje met het kerkje van Las Tricias.

 

WIFI, zon & tropisch groen