Beleef La Palma !

Wandeling naar het strand Playa de Bujaren bij Garafia op La Palma en terug. nw18

beginpunt : Uitkijkpunt mirador de Serradero

eindpunt : Uitkijkpunt mirador de Serradero

afstand : Heen en terug samen 3 kilometer

tijdsduur : 1 uur

signalering : nee

hoogteverschillen : totaal stijgen 150 meter, totaal dalen 150 meter

zwaarte : zwaar vanwege sommige lastige stukjes

bar restaurant : in Garafia

watertappunt : nee

bushalte : in Garafia

 

Indien je niet in het bezit bent van een huurauto tijdens je vakantie op La Palma. Of je hebt gewoon zin in een wandeling door een open gebied vol verschillende soorten wolfsmelk, kun je deze wandeling in het centrum van Garafia beginnen. Je volgt gewoon de geel-wit gemarkeerde wandelroute PrLp 9 langs de begraafplaats (Cementerio) en verder naar beneden naar het haventje (Puertito). Is niet echt een haven, maar meer een vroegere aanlandingsplaats. Onderweg zie je de rots Roque de Santa Domingo, die het haventje tegen de oceaanrollers beschermt, in het zicht verschijnen.

 

Je komt dan uiteindelijk bij de parkeerplaats met het uitzichtpunt mirador El Serradero. Vanaf hier volg je onder de parkeerplaats nog een klein stukje de geel-witte wandelroute. Om vervolgens te kiezen om deze te vervolgen en iets later af te slaan naar het haventje met zijn grotwoningen of eerder al de afslag schuin terug naar rechts te nemen naar het strand Playa de Bujarén.

 

Aan het begin van dit verder ongemarkeerde pad staat een waarschuwingsbord voor vallend gesteente. Niet ten onrechte weten we inmiddels uit eigen ervaring. Het paadje is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. En al is het merendeel van het paadje niet erg moeilijk te bewandelen, zijn er toch een paar lastige stukjes die de nodige techniek vereisen.

 

Het pad loopt langs een rotswand met prachtige gekleurde steenlagen. Vooral in de namiddag wanneer deze rotswand uit de schaduw en in de volle zon komt te liggen, komen deze kleuren tot hun recht. Vanaf het hogere deel van het pad zie je de vaak hoge branding op het strand Playa de Bujarén rollen en bruine vlekken te voorschijn komen in het heldere water tussen het schuim. Opgespoeld zand. Het onderste deel van het paadje is een lastig stuk na regen in de winter zelfs af te raden.

 

Op de weinige rustige dagen aan de noordkust  is het strand van Playa de Bujarén misschien wel één van de meest idyllische plekjes op La Palma. Op zulke dagen kun je er rustig zwemmen en snorkelen. De Rots Roque de las Tabaidas met de twee gaten er in geeft dit strand nog een extra sfeer. Op dagen met hoge deining kun je er misschien surfers aan treffen. Verder zul je hoogst waarschijnlijk dit strandje Playa de Bujarén voor jezelf alleen hebben.