Beleef La Palma !

 

Pico de La Cruz – El Roque de Los Muchachos. Via wandelroute GR131 over het dak van La Palma. NW5

beginpunt: Pico de La Cruz

eindpunt: El Roque de los Muchachos

afstand: 6,6 kilometer

tijdsduur : 2 uur

signalering: GR131 rood-wit

hoogteverschillen : totaal stijgen 200 meter, totaal dalen 100 meter

zwaarte : gemiddeld

bar restaurant : nee

watertappunt : nee

bushalte : nee

 

Deze wandeling over wandelroute GR131 op La Palma van Pico de la Cruz naar El Roque de los Muchachos staat ook wel bekend als de wandeling over het dak van het eiland. Dit traject van de GR131 ligt over de gehele lengte ruim boven de tweeduizend meter hoogte. Veel wandelaars zullen deze wandeling over het dak van het eiland heen en terug moeten maken i.v.m. logistieke problemen. Wat overigens helemaal geen straf is. Liften is natuurlijk ook een optie. Beide eindpunten hebben voldoende parkeermogelijkheid. Aangezien dit een populaire wandeling is bij wandelorganisaties is het raadzaam om hem in de vroege ochtend of in de namiddag te maken. Dan is het dak van het eiland nog, of alweer verlaten en heb je het parkoers grootendeels voor jezelf.

 

Net ten westen van Pico de La Cruz beginnen de wandelroutes prlp 7 en prlp8. Op dat punt komt de doorgaande weg dicht langs de GR131. Natuurlijk wil iedereen even Pico de La Cruz beklimmen, ook al loopt het pad zelf niet over het hoogste punt. Wat is dat toch, die tik dat we altijd maar op die toppen willen staan alsof we een soort Ronald Naar of Sir Edmund Hillary zijn ? Maar goed dat we er niet allemaal een vlag planten. Hoewel de top van Pico de La Cruz er waarschijnlijk in de winter er wel door zou opvrolijken. In de zomer is dat overbodig want dan hult de top van Pico de La Cruz zich in het geel door bloeiende la palma brem.

 

Vanaf de top heb je op heldere dagen uitzicht over het noordoosten van La Palma en natuurlijk de krater van de Caldera de Taburiente. Echt mooi zicht In de krater heb je  echter pas halverwege de wandeling bij Mirador Los Andenes. Hier komt de doorgaande weg heel dicht langs de wandelroute GR131 en is ook wat parkeerruimte. Hier zou je ook de wandeling over het dak van het eiland kunnen volgen naar twee kanten.

 

Vanaf Mirador de Los Andenes loopt het pad dieper onder de kraterrand door over en langs veelkleurige rots, lava en grondsoorten. Dit is het mooiste stuk van deze wandeling over het dak van het eiland. Bovendien heb je hier ook het beste zicht in de krater. In de winter heb je wat last van tegenlicht door de lager staande zon en is het beeld wat minder scherp door blauwachtig brekend licht.

 

Na het passeren van de dike (verticaal uitstekende basaltwand) ‘Pared de Roberto’ krijg je een mooi uitzicht op El Roque de los Muchachos en een aantal van de telescopen van het sterrenwachtcentrum aldaar. Er zijn hier iets verder van het pad diverse fraaie plekjes voor het inlassen van een pauze. Denk echter wel om het afstapje !

 

Later in de ochtend ontstaat in de krater vaak opstijgende nevel die de kraterwanden voor je, steeds meer aan het zicht onttrekken. In de late namiddag verdwijnen die wolken vaak weer even snel als ze ontstaan zijn. Time-laps liefhebbers kunnen zich hier helemaal uitleven. Vanaf Pared de Roberto daalt het pad eventjes om daarna vrijwel horizontaal te blijven tot aan de steilere beklimming richting El Roque de los Muchachos. Hier wordt het vaak ook wat drukker door ‘niet wandelaars’ die toch ook even sportief willen doen. Let op het uitéénlopende en ongeschikte schoeisel van deze gelegenheids atleten, hilarisch.

 

Vanaf het begin van het pad omhoog verschijnen er regelmatig wit glinsterende telescopen op wisselende afstanden van het pad. De eerste telescoop die je tegenkomt is de Isaac Newton telescoop en oorspronkelijk in 1967 gebouwd in England. Maar op zoek naar betere waarnemingsmogelijkheden verhuisd naar La Palma en in 1984 weer opnieuw in gebruik genomen. Achteraf had het veel goedkoper geweest om hier een nieuwe te bouwen. Maar dat is achteraf praten en alweer vergeten door de hoeveelheid spectaculaire waarnemingen die in de loop der jaren met deze telescoop gemaakt zijn. De meest tot de verbeelding sprekende is wel de eerste observatie van bewijs van het bestaan van een  ‘zwart gat’ in het heelal. Deze telescoop vormt samen met de volgende telescoop langs het pad ‘de William Herschel telescoop’ en de derde iets verder van het pad gelegen’ Jacobus Kapteyn telescoop’ de Isaac Newton group of telescopes waar ook Nederland een aandeel in heeft. België verkeert in de gelukkige situatie volledig eigenaar te zijn van de Mercator telescoop. Deze zie je schuin onder en achter de eerste telescoop liggen.

 

 

WIFI, zon & tropisch groen