Beleef La Palma !

Rondwandeling over de steile oostflank van de Cumbre Nueva op het eiland La Palma. O23

beginpunt : Onder tunnel Chico langs de verkeersweg LP-3 bij kruising met pad PRLP1.

eindpunt : Onder tunnel Chico langs de verkeersweg LP-3 bij de kruising met pad PRLP1.

afstand : 32 kilometer             

tijdsduur : 7 uur

signalering: PRLP1, GR131, PRLP18, PRLP18.2, rode stippellijn  over waterkanaal

hoogteverschillen : totaal stijgen 650 meter, totaal dalen 650 meter

zwaarte : zwaar door de lengte en op waterkanaal hoogtevrees en evenwicht !

bar restaurant : Bij recreatiegebied El Pilar staat tegenwoordig een autobar.

watertappunt : Fuente Guayrin langs de GR131, bij El Pilar en bij Pared Vieja

bushalte : nee

 

Deze lange maar relatief makkelijke rondwandeling over de oostflank van de Cumbre Nueva op La Palma kun je op diverse plaatsen beginnen. Maar qua opbouw is het misschien het makkelijkst om deze te beginnen net onder het kleine tunneltje (Chico) over de doorgaande weg LP-3. Hier kruist de wandelroute PRLP1 de verkeersweg en er is een kleine parkeerplaats. Let wel op dat wanneer je met de auto vanaf de westkant van het eiland komt, je ergens keert waar dit veilig te doen is. En dan weer een stukje terugomhoog rijdt naar het parkeerplaatsje !

 

Het wandelpad PRLP1 was voorheen de belangrijkste verbinding van oost naar west op La Palma. Het pad is aan de oostkant niet bijzonder steil (vergeleken met de westkant) en slechts op enkele wat steilere stukken bestraat met basaltkeitjes. Langs de route zijn verscheidene rustplaatsen gemaakt. Het pad is redelijk breed. Waarschijnlijk werd er vroeger veel gebruik van ezeltjes gemaakt voor transport van goederen van de haven van Santa Cruz naar de westkant van La Palma. Boven gekomen op de bergrug, bij Reventon-pas, volg je de wandelroute GR131 linksaf richting het zuiden.

 

Het eerste stuk kun je slechts over de brede piste Hilera de la Cumbre wandelen. Een stukje verder zijn ze de oude wandelroute GR131 weer in ere aan het herstellen en kun je het interessantere wandelpad, evenwijdig aan de piste, volgen. Vlak voor recreatiegebied El Pilar kruis je de wandelroute PRLP18 die je naar links en beneden volgt. Dit pad splitst zich vlak voor recreatiegebied Pared Vieja. Houdt net na het nagedachteniskruis rechts naar beneden aan. Even na Pared Vieja steek je voor de eerste maal de doorgaande weg over.

 

Op een gegeven neem je de afslag naar rechts van de PRLP18.2 naar El Llanito. Wanneer je in totaal voor de zoveelste (zesde) maal de doorgaande weg kruist volg je deze nu echter een honderdtal meters naar rechts. Om vervolgens aan de overkant het onverharde pad van de PRLP18.2 tussen de bomen te vervolgen. Vanaf hier moet je even opletten ! Na ongeveer een kilometer voorbij de verkeersweg gaat het pad weer over in asfalt. Na 10 meter asfalt heb je hier de afslag naar links over het waterkanaal. Dit wordt niet aangegeven. Maar is makkelijk te vinden. Er loopt een betonspoor door het asfalt waar het waterkanaal zich onder bevindt. En er staat een houten stroompaal rechts van de weg daar zit ook een deksel in het betonnen waterkanaal. Naar links dus, het waterkanaal op.

 

Het kanaal brengt je licht stijgend (maar vrijwel horizontaal) terug naar de PRLP1. Het kanaal gaat af en toe over een aquaduct en soms langs steile rotswanden. Maar is verder zeer makkelijk te bewandelen. Mits je een goed evenwicht en geen last van hoogtevrees hebt. Let op dat je ongeveer een kilometer na het bovenlangs passeren van tunnel Chico de PRLP1 kruist en rechts naar beneden volgt naar de auto. Je zou makkelijk het waterkanaal aan de andere kant kunnen vervolgen want er staat op het kruispunt geen bewijzering.