Beleef La Palma !

brem & braam, PRLP4 afdalen naar Puntallana op La Palma. O26

beginpunt : Parkeerplaats onder Pico de La Nieve langs de doorgaande weg Lp4

eindpunt : Puntallana

afstand : 11 km

tijdsduur : 3 uur

signalering: PRLP4

hoogteverschillen : Totaal dalen 1300 meter

zwaarte : middel-zwaar

bar restaurant : In Puntallana

watertappunt : Nee

bushalte : In Puntallana

 

Wandelroute PRLP4 vanaf de parkeerplaats onder Pico de La Nieve naar Puntallana op La Palma is een wandelpad dat niet veelvuldig bewandeld zal worden. Je moet je voor deze afdaling immers speciaal naar het startpunt in de bergen laten brengen. Het is echter een mogelijk verbindingspad tussen de grote rondwandelingen GR130 en GR131. Je zou je voor kunnen stellen dat mensen het oninteressante stuk van de GR130 rondwandeling tussen Santa Cruz en Puntallana vermijden door vanaf Santa Cruz via de PRLP1 de GR131 te volgen en dan via de PRLP4 vanaf Puntallana de GR130 weer te volgen.

 

Wandelroute PRLP4 gaat afwisselend over een brede piste en smalle bospaden. De vegetatie bestaat in het hogere deel voornamelijk uit pijnbomen met een ondergroei van La Palma brem. Wat lager gaat de begroeing over in een woud van zielig dunne laurierboompjes met her en der een enorme pijnboomer tussen. Soms is het pad danig overwoekerd door La Palma brem. Afgezien van wat spinnewebben in je gezicht en kleine blaadjes in je haar, hals en nek heb je hier weinig last van. Je moet alleen af en toe goed kijken waar het pad loopt.

 

Kort na het kruisen met wandelroute PRLP3.2 kom je langs schuilhut Refugio de Puntallana. In dit hooggelegen gebied liggen de nodige wandelwegen. Een schuilhut op deze lokatie hoog in de bergen waar je in de winter door kou overvallen zou kunnen worden is een goede zaak. De schuilhut heeft geen drinkwaterkraan, maar wel een grote open haard en een voorraad droog hout.

 

Het pad loopt in de lager gelegen gebieden vaak door afwisselend ondiepe en diepe, door water uitgesleten, geulen. Vooral de ondiepere geulen in de rotsachtige ondergrond vergen de nodige techniek en voorzichtigheid. Het wandelpad is goed aangegeven. Alleen vlak na het bord ‘Puntallana 6 km’ moet je even opletten. Na 50 meter piste staat er een klein bordje onder de varens die aangeeft dat je daar naar rechts het slecht zichtbare bospaadje in moet slaan.

 

Wanneer je in de onderste regionen van de wandeling even een klein uitstapje maakt naar de top van Montaña Zamagallo heb je een mooi uitzicht over de omgeving en het wandelgebied waar je zojuist doorheen bent gekomen. Het onderste deel van de wandeling zou af en toe deels overwoekerd kunnen zijn door bramenstruikjes. In tegenstelling tot de brem, waar je tijdens het eerste deel van de wandeling doorheen moet worstelen, zijn de bramenstruiken wel een obstakel. Goed opletten dus. Want je kunt er zo maar in vast komen te zitten.