Beleef La Palma !

Wandelen op La Palma. Rondwandeling in de Barranco de la Madera op La Palma. O13

beginpunt :  Parkeerplaats bij Santuario de Las Nieves

eindpunt :  Parkeerplaats bij Santuario de Las Nieves

afstand :  12 km             

tijdsduur : 4 uur

hoogteverschillen : totaal stijgen 750, totaal dalen 750

zwaarte : middel, mits geen last van hoogtevrees

signalering : pr lp 2.3

bar restaurant :  restaurant Parilla Las Nieves naast het kerkje

watertappunt : nee

bushalte : bij het kerkje van Las Nieves

 

De rondwandeling lp pr 2.3 voert je door de Barranco de La Madera op La Palma. Net als vele paden op La Palma, is dit pad oorspronkelijk aangelegd in het teken van waterwinning. De wandeling begint op de parkeerplaats bij het kerkje van Las Nieves. Als je de geelwitte markering naar het noorden en beneden volgt gaat het, na de doorgaande weg overgestoken te zijn, eerst langzaam maar daarna steeds steiler bergopwaarts langs de zuidhelling van de barranco.

 

Op het moment zijn ze bezig om een nieuwe waterleiding onder het wandelpad aan te leggen. Er kan dus wat bedrijvigheid zijn onderweg. Een ander geluid dat je in het begin hoort is het geblaf van honden, die ergens achter hekken bij hutten en huizen staan te jengelen. Maar na het betonnen aquaduct is dat storende geluid voorbij.

 

Veel te snel kom je dan langs een moerbei boom die niet alleen schaduw biedt, maar in de zomer ook haar zalige vruchten. Deze boom zou je graag aan het eind van de klim, op het keer-en rustpunt, zien staan.

 

De eerste drieenhalve kilometer gaat de route over een breed bospad om daarna over te gaan in een steeds smaller en steiler bergpaadje. Een halve kilometer voor het keerpunt steek je de barranco de La Madera over naar de noordhelling.

 

In de tegenoverliggende rotswand zie je nu schuin boven je een lijn van ronde gaten. Dit zijn geen moeilijk bereikbare grotwoningen van een nog maar pas ontdekte inboorlingenstam, maar lichtgaten voor de tunnel waar je straks doorheen zult wandelen.

 

Op het keerpunt van de wandeling, onder de gewezen waterval, steek je over naar de zuidhelling van de barranco. Vroeger moest je dat doen over een glibberig steil rotsplateau. Nu is er een faai dammetje aangelegd. En vanaf dit punt voert het pad tegenwoordig een stuk door een in de berg uitgehakte tunnel langs het waterkanaal.

 

Je hoeft dus niet meer zoals vroeger met je rugzak op je buik, voetje voor voetje over een smal glibberig randje boven de afgrond te schuifelen, tot het pad weer begaanbaar wordt. Ook zijn er langs de steilere stukken tegenwoordig metalen palen met staaldraden gespannen. Hoewel er al een aantal gesneuveld zijn door vallende rotsblokken,  geeft dit sommige wandelaars toch wel een veiliger gevoel.

 

Aan het begin van de wandeling staat een bord met de waarschuwing dat het een gevaarlijk wandelpad is en dat je het op eigen risico betreedt. Voorheen toen het pad werkelijk linke soep was, stond er nergens een bord. De tijden veranderen, zelfs op La Palma.

 

Na de tunnels daalt het pad maar heel langzaam tot aan het waterhuisje waar je het waterkanaal verlaat. Vanaf dit punt slalomt het pad zich gestaag door een pijnboombos omlaag, terug richting Santuario Las Nieves. Op een gegeven moment gaat het pad over de graat en loopt verder in Barranco Rio de Las Nieves.  Beneden wacht niet alleen de auto, maar ook het houtskool grilrestaurant Parilla Las Nieves voor de liefhebber. Het laatse stuk van de afdaling komen de geuren je al tegemoet…..

 

Wandelaars die lastig dalen kunnen de wandeling beter in omgekeerde volgorde maken. Dan moet je tijdens het afdalen echter wel steeds achterom kijken. Mooier is de hier beschreven volgorde van de route. Ook voor het maken van foto’s i.v.m. de lichtinval.

 

Toen wij nog maar net op La Palma woonden en gasten  over deze wandeling vertelden, besloten die deze rondwandeling ook zelf te willen ervaren. Dat hebben ze geweten. Later in de week spraken wij deze gasten weer en vroegen naar hun ervaringen. De dame was nog steeds bezig deze wandeling te verwerken. Ze had namelijk last van hoogtevrees. “Ai… nooit aan gedacht! ” Tegenwoordig informeren we eerst of gasten last hebben van hoogtevrees alvorens bepaalde wandelingen op het steile La Palma te adviseren.