Beleef La Palma !

Van El Roque de los Muchachos naar Tazacorte op La Palma via wandelroute GR131 (E 7). W1

beginpunt: El Roque de los Muchachos

eindpunt: Strand van El Puerto de Tazacorte

afstand: 24 kilometer

tijdsduur : 8 uur

signalering: GR131 rood-wit

hoogteverschillen : totaal stijgen 200 meter, totaal dalen 2600 meter

zwaarte : zwaar door de afstand en het voortdurend dalen. Pad is goed.

bar restaurant : El Time, Puerto de Tazacorte.

watertappunt : nee

bushalte : El Time, Puerto de Tazacorte

 

Deze wandeling op La Palma loopt vanaf het hoogste punt ‘El Roque de los Muchachos’ naar zeeniveau bij het strand van Tazacorte. Het is onderdeel van wandelroute GR131 die op haar beurt weer deel uit maakt van de Atlantische wandelroute E7. Toen we vijftien jaar geleden op La Palma op vakantie waren leek het ons wel een een leuk idee, zo’n wandeling van het hoogste naar het laagste punt. We waren geen echte wandelaars en hadden geen goed schoeisel maar waren nog wel jong, sportief en fit. Dat hebben we geweten. Blaren, losliggende nagels en een week helse spierpijn, waren de souveniers van dit vakantieavontuur.

 

Vorige week hebben we deze afdaling met vrienden eindelijk weer eens gemaakt. Weliswaar vijftien jaar ouder maar nu wel getraind en met de juiste schoenen aan de voeten was het wel een ander verhaal en hebben we met volle teugen kunnen genieten van deze speciale wandeling op La Palma. De wandeling begint boven het sterrenwachtcentrum vlak voor het paadje naar uitkijkpunt Mirador Espigon del Roque de los Muchachos. De rood-wit gemarkeerde afdaling GR131 richting Tazacorte staat duidelijk aangegeven. Al eventjes af dalen kom je op een asfaltweg terecht. Gelukkig is dit maar een klein stukje en was dit er volgens ons vijftien jaar geleden niet het geval. Zal wel iets te maken hebben met de aanplantingsprojecten en bescherming van zeldzame inheemse planten in dit gebied.

De wandelroute gaat aanvankelijk door open terrein met rondom vrij zicht in en over de krater, het noorden van La Palma en de Atlantische oceaan. Na eerst een tijd lang door over ruig en rotsachtig terrein gewandeld te hebben kom je op de boomgrens en verschijnt er tussen het stugge struikgewas hier en daar voorzichtig een klein pijnboompje.

 

Na een aantal uren wandelen kom je in steeds dichter pijnboombos en loopt het pad aan de buitenkant van de krater, wat lager onder de kraterrand langs. Later in de ochtend ontstaat er vaak nevel in de krater die door de termiek met een sneltrein vaart langs de binnenkant van de kraterwand omhoog raast.

 

Nog iets later en lager verdwijnt de nevel vaak en krijg je weer zicht in de krater. Met de zon nu in een gunstiger positie krijg je ook een scherper beeld van de bossen en beekjes in het diepe gat onder je. Dit komt het maken van foto’s ook duidelijk ten goede. Hoewel het mistieke blauwachtige brekende licht van de zonnestralen in de vochtige ochtendlucht ook wel iets speciaals heeft.

 

Vanaf nu gaat het pad voornamelijk door dicht pijnboombos en dieper onder de rand tot aan de brandwachterstoren Torre del Time. Deze was vijftien jaar geleden vrij toegankelijk en van hout, maar nu afgezet en van metaal. Destijds hebben we op de toren gerust en blareninpectie gehouden waarbij we er achter kwamen dat er de nodige nagels los lagen. Nu hebben we een paar honderd meter  lager bij het startpunt van de parapenters (valschermzwevers) prettig geluncht aan een picknicktafel. Dit was wel iets plezieriger….

 

Onder Torre del Time gaat de route een lange tijd afwisselend over door mensen geplaatste basaltskeien en uitgespoelde rotsbodem. Wat lager krijg je steeds meer akkertjes en huizen te zien langs de route. Vlak voor El Time en de doorgaande weg kruis je het nieuwe traject van de La Palma rondwandelroute GR130. Mensen die naar Los Llanos moeten, kunnen hier beter deze afdaling volgen.

 

Onder El Time is de wandeling niet zo interessant meer, asfalt en bananenkassen. Maar ja de meeste wandelaars zullen toch wel, net als wij, de route vanaf het hoogste naar het laagste punt van La Palma helemaal af willen maken. Bij La Punta staan een aantal huizen met hele fraaie tuinen. Kort na deze huizen duik je over de rand en volg je het laatste , gelukkig wel leuke, pad langs de steile afgrond boven de oceaan naar het strand van Tazacorte en de uitnodigende terrasjes met versnaperingen.