Beleef La Palma !

La Palma wandelen. Wandeling van Ermita Virgen del Pino – La Cumbrecita. C10, W16

beginpunt : Ermita de La Virgen del Pino bij het bezoekerscentrum boven El Paso.

eindpunt : La Cumbrecita

afstand : 6 km          

tijdsduur : 2,5 uur

signalering: Ja, via borden.

hoogteverschillen : totaal stijgen 500 meter, totaal dalen 100 meter

zwaarte : middel

bar restaurant : nee

watertappunt : nee

bushalte : Bij bezoekerscentrum

 

De maagd van de pijnboom is de beschermheilige van El Paso. Haar domicilie is het kapelletje van de pijnboom. Deze Ermita ligt boven El Paso onder de Cumbre Nueva langs het wandelpad de PR LP 1 die over de bergrug naar Santa Cruz de La Palma gaat.

 

Het eerste deel van de wandeling naar de Cumbrecita voert door het eeuwenoude pijnbomenbos boven het kerkje. Opvallend om te zien is dat deze woudreuzen geen geblakerde schors hebben. Doordat de wolkenwaterval hier over de bergrug naar beneden komt is het meestal zo vochtig dat de bomen in hun lange leven geen bosbrand hebben meegemaakt.  Aan de linkerkant van het bos begint na ongeveer een kleine 20 minuten klimmen, het pad richting La Cumbrecita.      

                                                                                            

Het eerste deel van het pad richting La Cumbrecita gaat voornamelijk omlaag en voert je door wisselende vegetatie met af en toe een kastanjeboom en in de lagere gebieden langs de barranco’s amandelbomen.

 

Na een paar kilometer krijg je te maken met één van de typische kenmerken van deze wandeling. Het pad voert onder hoge rotswanden door met regelmatig een opgedroogde waterval. Die op de hoogte van het wandelpad verder gaat als een opgedroogde beek.

 

Aan de grote rotsblokken en boomstammen in de beddingen is te zien dat het afgevoerde water, als het hevig regent, via de watervallen en beken met veel geweld naar beneden stroomt.

 

De beken en watervallen voeren alleen tijdens hevige regenbuien en kort daarna water af. Dit duurt vanwege het geringe oppervlak van het gebied boven op de bergwand en door de steilte van de beddingen niet lang.

 

De Canarische den kan wortelen in rotsachtige grond en doet dit met wortels van soms wel tientallen meters lang, op zoek naar water. In sommige barranco’s staan dennen die een makkelijk leven hebben gehad doordat ze in relatief vochtige grond groeiden. Maar de keerzijde is dat je met minder wortels wel sneller om valt bij harde wind.

 

Langs het pad zijn een aantal fraaie uitzichtpunten gemaakt. Deze bieden uitzicht over het dal van El Riachuelo, naar het zuiden op de Pico de Birigoyo en richting het noorden op het eindpunt van de wandeling bij La Cumbrecita.

 

Deze wandeling kan natuurlijk ook in omgekeerde volgorde worden gedaan. Als je je vanaf het bezoekerscentrum eerst naar La Cumbrecita laat brengen met de taxi-service. Deze is actief van 08.30 uur tot 16.00 uur en kost €4,- p.p. enkele reis. Als je toch al bij de Cumbrecita bent kun je daar ook een korte rondwandeling doen, of kiezen uit het eerste deel van twee wandelingen die na een uurtje lopen beiden zijn afgesloten vanwege de slechte staat van het verdere wandelpad.