Beleef La Palma !

Rondwandeling Montana de las Rosas  op het Canarische eiland La Palma. W3

beginpunt: Parkeervakken op Camino El Laurel bij de drinkwaterzuivering aan einde verharde weg.

eindpunt: Parkeervakken op Camino El Laurel bij de drinkwaterzuivering aan einde verharde weg.

afstand: drie kilometer

tijdsduur :  1 uur

signalering: brede onverharde piste met bord aan het begin

hoogteverschillen : totaal stijgen 75 meter, totaal dalen 75 meter

zwaarte : licht

bar restaurant : nee

watertappunt : nee

bushalte : nee

 

Deze rondwandeling naar de top van Montaña de las Rosas begint wanneer je op de kruising met  Calle las Rosas, Camino el Laurel inslaat na een paar honderd meter aan het eind van de verharde weg. Je kunt ook doorrijden tot aan de Indische Laulierboom, die dit weggetje haar naam heeft gegeven. Deze oude vulkaankegel wordt overigens op de kaart officieel Montaña de Triana genoemd. De lokale bevolking heeft het echter over Montaña el Laurel.

 

Het eerste deel van de onverharde piste loopt vrijwel horizontaal tot aan de Indische laulierboom (El Laurel). Onderweg kom je langs een voormalige of misschien wel nooit in gebruik genomen begraafplaats. Vanaf de laurierboom gaat achter de ‘slagboom’ een stukje verder om daarna over te gaan in een brede onverhard pad. De avonturiers kunnen ook daadwerkelijk een rondwandeling over Montaña de las Rosas maken door na de slagboom aan de rechterkant van de roodgekleurde rotsrichel het steile geitenpad omhoog te volgen.

 

Indien je het brede langzaam stijgende pad omhoog volgt kijk je aan het einde van de muur terug op de begraafplaats. Vanaf hier lijkt het wel op de raten van een bijenkorf. Even verder in de bocht naar rechts staan toevallig aan de zeekant een dertigtal echte bijenkorven waarvan er een twintigtal bevolkt zijn. Bij het maken van foto’s en video’s bleek weer eens waarom de kleine zwarte bijen van La Palma zo geliefd zijn bij imkers over de hele wereld. Niet alleen zijn deze bijen (nog niet) besmet en vatbaar voor de destructieve ziektes die een groot deel van de bijenvolken de das om doen. Maar ze zijn ook bijzonder zachtaardig van aard. Terwijl wij de aanvloegroute naar hun korf blokkeerden. Wachtten ze geduldig in grote wolken, vrolijk zoemend, achter ons totdat wij klaar waren met het maken van opnamen.

 

Het brede pad volgt langzaam stijgend in een circelbeweging de hellingen van Montaña de las Rosas. Aan het einde van het brede pad staat een kruis en sinds kort een uitgebreide sterrenkaart. Deze is nu nog goed leesbaar maar zal door het zonlicht waarschijnlijk snel verbleken. Vanaf de top heb je een fraai uitzicht over Los Llanos. Wanneer je iets verder wandelt over het smaller wordende pad heb je zicht op je El Paso, de Pico de Bejenado en de wolkenwaterval die over de Cumbre Nueva rolt.

 

We hebben het zelf nog niet getest, maar kunnen ons voorstellen dat deze plek boven op Montaña de las Rosas een perfecte plek is om vlak voor zonsondergang met een hapje en drankje te bezoeken. Eerst hopelijk een fraaie zonsondergang boven de oceaan te bewonderen terwijl achter je langzaam de lichtjes in Los Llanos en El Paso aangaan en weer even later de fonkelende sterren van de melkweg boven je verschijnen. Hoogstwaarschijnlijk zul je alleen zijn. De berg wordt voornamelijk bezocht door trainende atleten.