WANDELING NAAR PLAYA DE LA VETA BIJ TIJARAFE OP HET CANARISCHE EILAND LA PALMA.W29

 

beginpunt: Parkeerplaats boven strand Playa de La Veta.

eindpunt: Parkeerplaats boven strand  Playa de La Veta.

afstand: 3 kilometer

tijdsduur : 1 uur

signalering: nee

hoogteverschillen : totaal dalen 200 meter, totaal stijgen 200 meter

zwaarte : middel

bar restaurant : nee

watertappunt : nee

bushalte : nee

 

Om bij de parkeerplaats boven het strand Playa de la Veta te komen neem je vanaf de doorgaande weg de afslag Camino Aguatavar, richting oceaan.  Deze afslag vindt je tussen Tijarafe en Puntagorda, een dertital meters ten noorden van Bar Cafetaria La Guagua. Na exact drie kilometer neem je de brede geasfalteerde weg naar rechts, Camino La Veta. Deze volg je tot aan de betonnen parkeerplaats. Chauffeurs die moeite hebben met rijden op steile, smalle weggetjes kunnen hier hun lol op. Dus wees gewaarschuwd.

 

Vanaf de parkeerplaats gaat een betonpad steil omlaag en brengt je na tweehonderd meter bij een voetgangerstunneltje met schakelaars aan beiden kanten voor ledverlichting op zonne-energie.  Na dit in de bergwand uitgehakte tunneltje volgt eerst een met een hek afgezet horizontaal pad langs de steile rotswand. Daarna begint een serieuze afdaling. Het pad gaat afwisselend over rotsgrond en betonnen treden.

 

Vanaf het pad heb je een mooi uitzicht over de steile rotskust en de oceaan. Deze wandeling kun je puur als wandeling het beste doen in de vroege ochtenduren als de zon de steenmassa nog niet heeft verwarmd en je vaak nog in de schaduw loopt. Wil je echter een uitgebreidde strand-en zwempauze inlassen, kun je beter in de namiddag gaan. En wachten met de beklimming tot de zon haar kracht verloren heeft. Het is maar een korte wandeling. Maar indien je in de volle zon terug keert richting auto heb je die verfrissende duik in de oceaan  weer helemaal te niet gedaan.

 

Ongeveer halverwege de afdaling zie je de hutjes van Playa la Veta in beeld verschijnen. In een verder dor en droog landschap verschijnt ineens een kleine oase. Al meer dan driehionderd jaar wonen er ’s zomers mensen bij Playa de La Veta.  Aangezien deze landingsplaats  de belangrijkste verbindingsmogelijkheid was voor de bevolking  van dit deel van Tijarafe (Aguatavar) met de rest van La Palma. Daarnaast sijpelt er onder aan de steile rotswand zoet (drink)water uit het gesteente.

 

De eerste woningen werden in de rotswand uitgehakt en later van een gevel voorzien. Pas later zijn de woningen boven het strand gebouwd. Het gehucht doet gezellig aan en is dat ook in de zomervakantie. Er is zelfs een dorpspleintje met schaduw van oude bomen. De echte avonturiers onder ons kunnen de wandeling verlengen over het geitenpaadje richting piertje. Of zelfs nog over de rotsen verder klauteren naar een tweede strandje dat om de hoek in een baaitje ligt. Zwemmen bij Playa de la Veta kun je alleen op dagen dat de oceaan rustig is. In de winter is het strandje vaak verdwenen door de hoge golven die er op stuk slaan.

 

 

 

Beleef La Palma !
WIFI, zon & tropisch groen