Beleef La Palma !

Wandelen op La Palma. Rondwandeling bij lavastroom San Juan boven San Nicolas. W19

beginpunt : San Nicolas (of er boven met auto)

eindpunt : San Nicolas (of er boven met auto)

afstand : 11 km   vanaf San Nicolas             

tijdsduur : 4 uur

hoogteverschillen : totaal stijgen 500 meter, totaal dalen 500 meter

zwaarte : middel

signalering : slep 107, pr lp 14.1, slep 106

bar restaurant : in San Nicolas (of met auto grotrestaurant Bodegon Tamanca)

watertappunt : in San Nicolas

bushalte : in San Nicolas

 

In het gebied boven San Nicolas kun je zelf een aantal rondwandelingen samenstellen. Ga je met de bus dan pak je bij het kerkje van San Nicolas wandelpad slep 107 omhoog. Heb je de beschikking over een huurauto, pak je ruim twee kilometer zuidelijker een smal asfaltweggetje omhoog dat tevens een deel van wandelpad prlp 14.1 vormt. Waar dit pad de wandeling slep 107 kruist, parkeer je de auto.

 

 

Vanaf hier begint het interessante deel van de rondwandelingen. Welke rondwandeling je ook besluit samen te stellen, begin met de geel gemarkeerde wandelroute prlp 14.1. Deze is namelijk vooral tijdens het eerste gedeelte erg steil en bij het afdalen daardoor soms heel lastig. Na ongeveer twee kilometer bereik je een lavastroom van de San Juan vulkaanuitbartingen uit 1949. Hier kun je afslaan voor de korte rondwandeling en via de slep 106, over een vlak pad richting zuiden en de slep 107 te wandelen om daarover terug af te dalen naar de auto.

 

Om bij de lavastroom het begin van het wandelpad slep 106 te vinden moet je even goed zoeken. Dit brede wandelpad staat niet duidelijk gemarkeerd. Kies je voor de langere rondwandeling zoek je daar waar de lppr 14.1 de lavastroom kruist, naar het pad slep 105 dat over de lavastroom steil omhoog loopt tot aan een brede piste. Deze piste volg je zuidwaarts en bij de diepe lavapijp van Hoyo de La Sima pak je de slep 107 naar beneden richting auto.

Beide rondwandelingen zijn prettig afwisselend en het is indrukwekkend om te zien hoe de lavastroom zich een weg door het bos gebrand heeft. Bovendien kom je een keur aan endemische plantensoorten tegen die kenmerkend zijn voor dit deel van La Palma. Na de wandeling is het wel leuk om in de grot van Bodegon Tamanca te genieten van de aparte sfeer en een onvervalste La Palma maaltijd.