Beleef La Palma !

 

La Traviesa Prlp 10 van La Mata naar Torre del Time op La Palma. W33

 

beginpunt : La Mata (of Briesta)

eindpunt : El Time

afstand : 36 kilometer (vanaf Briesta  31 km)      

tijdsduur : 9 uur (vanaf Briesta 8 uur)

hoogteverschillen : Totaal stijgen 750 meter, totaal dalen 800 meter.

zwaarte : zwaar door de lengte

signalering : la Traviesa Pr lp 10 en het laatste stuk Gr131

bar restaurant : La Mata, Briesta, El Time

watertappunt : Bron in Barranco de Trajocade en kraan bij Llano de La Cruz.

bushalte : Bij La Mata en El Time.

 

De Prlp 10, welke onderdeel is van ‘La Traviesa’ (de middelhoog gelegen verbindingsroute voor de herders met hun kuddes) begint in La Mata. Het eerste stuk is echter niet heel spectaculair en loopt grotendeels door bewoond gebied over asfalt en evenwijdig langs de doorgaande weg. Een alternatief is om te beginnen bij Restaurant Kiosco Briesta.

 

 

Ook vanaf Briesta ben je niet helemaal gevrijwaard van stukjes asfalt maar verdwijn je wel de bergen in,en verlaat je de doorgaande weg. Afwisselend over onverharde en verharde piste en wandelpad gaat de prlp 10 licht steigend en dalend door pijnboombos en langs akkertjes met voornamelijk druivenranken.

 

 

Vanaf La Mata steigt het ‘op en neer gaande pad’ tot aan de schuihut van Refugio Tinizara van 1050 naar 1350 meter. De gehele Traviesa loopt voor het merendeel tussen de 1000 en 1300 meter hoogte.

 

 

Vanaf schuilhut Tinizara laat je de akkertjes en stukjes verharde weg achter je en duik je honderd procent de natuur in. Vanaf hier daalt de verdere route voornamelijk over het ‘op en neer’ gaande pad.

 

 

De wandelroute slingert zich langs de hoogtelijnen van de berghelling om af en toe barranco’s in te duiken om er aan de andere kant er weer uit te klimmen. Af en toe staan of liggen er nog ondersteunde, aangevreten en soms zelfs haast onleesbare  houten bordjes langs de route die die La Traviesa aangeven. Toch verdient dit in onze ogen verre de voorkeur van die lompe metalen of kunststof borden. Hoewel de moderne subtiele houten paaltjes, met de kleine ingebedde kunstof bewijzering die je tegenwoordig steeds meer langs de wandelpaden op La Palma ziet, ook niet storend zijn.

 

 

Heel af en toe heb je even uitzich op de kustzone onder je. Bovenstaande foto is ter hoogte van Tijarafe. La Traviesa in het algemeen en de Prlp 10 in het bijzonder heeft veel mogelijkheden om onderweg te besluiten voor het eindpunt bij Torre del Time al eerder af te dalen naar de bewoonde wereld en de doorgaande weg met bushaltes. Een veiligheidje voor als de wandeling toch te veel van het goede van je blijkt te vergen.

 

De Prlp 10 voert op een gegeven moment ook door de fraaie Barranco de Jieque. Deze barranco was één van de laatste plaatsen die ook soms in de zomer nog water bevatte. Bovendien lagen de grotten in de noordelijke wand van de kloof het grootste gedeelte van de dag in de schaduw. Een prima plek dus voor de herders en hun kuddes om te verblijven. In één van de hogere grotten zie je zelfs een altaartje staan.

 

Tijdens dit laatste stuk en mooiste deel van de wandeling kom je nog één keer door een gebied met wat akkertjes en schaarse behuizing bij llano de La Cruz om dan weer even een fraai bebost gebied in te duiken tot onder de brandwachterstoren Torre del Time. Hier stuit de Prlp 10 op de GR131 welke je een kleine vijf kilometer afdaalt tot aan de doorgaande weg bij de toeristenfuik van uitspanning El Time.

 

 

WIFI, zon & tropisch groen