Beleef La Palma !

Wandelen op La Palma. A naar B wandelingen naar de top van de Pico de Bejenado. C13, w18

beginpunt : Pista de Ferer boven Valencia of parkeerplaats bij La Cumbrecita

eindpunt :  Pista de Ferer boven Valencia of parkeerplaats bij La Cumbrecita

afstand :  beide routes 8 km              

tijdsduur : 4 uur

hoogteverschillen : totaal stijgen 600 meter, totaal dalen 600 meter (beide routes)

zwaarte : middel / zwaar

signalering : vanaf Valencia pr lp 13.3 ,  vanaf de Cumbrecita  bewegwijzerd

bar restaurant : nee

watertappunt : nee

bushalte : nee

 

Er zijn twee wandelpaden die naar de top van de Pico de Bejenado voeren. De eerste en oudste voert vanaf het einde van de verharde weg bij Valencia (parkeer hier je auto), over de brede Pista de Ferer naar het begin van het mooiere deel van de wandelroute. Vanaf dit punt gaat het pad prlp 13.3 haaks op de hoogtelijnen omhoog richting El Rodeo op de graat van deze gedoofde vulkaan. Vanaf deze graat heb je al regelmatig een fantastisch uitzicht in de groote erosiekrater van de Caldera de Taburiente. Voor het ultieme uitzicht moet je echter door naar de top. De andere wandelroute naar de top van de Pico de Bejenado begint bij de parkeerplaats van de Cumbrecita. Dit jongere pad biedt je vanaf het begin al regelmatig een (terugblik) in de krater.

 

Vlak voor El Rodeo verenigt dit pad zich met de prlp 13.3 die je verder brengt naar de top. De top is tevens keerpunt van beide wandelingen. Het mag duidelijk zijn dat ieder hier rust houdt om wat bij te tanken en natuurlijk te genieten van het uitzicht. Op de top staat een kistje met daarin een soort gastenboek. Eén van de Nederlandse texten erin is ons altijd bij gebleven. “Als je de moeite neemt om je verslaving mee naar boven te dragen, neem hem dan a.u.b. ook weer mee naar beneden. “ En inderdaad, gezien het aantal bezoekers van de top die er hun lunch gebruiken, ligt er bijzonder weinig afval. Helaas vind je er wel de nodige sigarettenpeuken.

 

Ondanks dat de wandeling op zich al fraai is, loop je deze uiteindelijk toch voor het schitterende uitzicht vanaf de top. Let er dus op dat je deze wandeling maakt op dagen zonder wolken. Heel belangrijk is het om vroeg op pad te gaan. Dus niet je lunch maar je ontbijt op de top nuttigen. Want vaak vormen zich onder de top en/of in de krater toch in de loop van de ochtend vaak ook op heldere dagen wolken waardoor je niet volledig van het uitzicht kunt genieten.

PRINTVERSIE