Beleef La Palma ! Vakantiehuizen op La Palma

Balanceren over de lava bij Rio Muerto op La Palma

beginpunt :  Vissersgehucht Rio Muerto

eindpunt : Vissersgehucht Rio Muerto

afstand : 4 km

tijdsduur : 3 uur

signalering : Nee, pad over het lava naar Playa de Martin gemarkeerd met plastic flessen.

hoogteverschillen : totaal stijgen 30 meter, totaal dalen 30 meter

zwaarte : Vlak maar zeer goed evenwicht nodig op de grove en scherpe lavabrokken

bar restaurant : Nee

watertappunt : Nee

bushalte : Nee

Als je leeft op een relatief klein eiland als La Palma en dat eiland ook vrij intensief verkend hebt en nog steeds doet, is het verbijsterend dat je ineens weer iets nieuws ontdekt. In 1646 veroorzaakte de rode vulkaan De Martin een geweldige lavastroom die via een lavakanaal de oceaan instroomde en een lavavlakte van zevenenhalve vierkante kilometer in zee veroorzaakte. Daar beneden moesten volgens de kaart twee vakantie/vissers gehuchtjes en een aantal strandjes liggen. Maar nergens staat wat aangegeven. En als je dan vanaf Montes de Luna of Tigalate over half verharde/ half onverharde weggetjes een weg zoekend naar beneden rijdt, vrees je ieder moment niet meer verder te kunnen. Maar net als je begint te vrezen dat je er alleen maar met een terreinwagen kunt komen, gaat de weg ineens over in prachtig nieuw asfalt met zelfs vangrail aan de zijkant. Waarschijnlijk willen de plaatselijke bewoners dit gebied een beetje geheim houden en staat er daarom nergens signalering naar Rio Muerto en El Poris.

Vanaf deze asfalt weg bij het kunstwerk heb je prachtig zicht op de lavavlakte in zee onder je. Wat vooral opvalt is het relatief grote strand midden in de lavastroom. Het gehucht aan het eind van de lavastroom is genoemd naar de lavastroom’ Rio Muerto’ wat in het Nederlands dode rivier betekent. In de baai voor het gehucht en de lavastroom komt een tropisch zachtkoraal voor dat normaal gesproken alleen maar in warmere wateren voorkomt. Het gehucht Rio Muerto zelf heeft een kiezelstrand dat te bereiken is vanaf het kleine onverharde ‘parkeerplaatsje’ vlak voor het dorp. Het verkeerd om geplaatste vierkante bord geeft aan de achterkant de richting naar de playa aan. Buiten de zomervakantie en weekeinden in de zomer zul je waarschijnlijk hier niemand tegen komen.

Rio Muerto doet overigens zijn naam eer aan. Regelmatig zie je op de voormalige lavastroom bij de waterlijn krabben zitten die wel heel erg lang blijven zitten voordat ze er van door gaan. Nog sterker ze gaan er helemaal niet van door want ze zijn zo ‘muerto’ als een pier. Sommige exemplaren zijn nog helemaal intact van buiten, maar van binnen helemaal hol. Vreemd dat de meeuwen ze niet hebben gesloopt. Wanneer je over de lava klautert, neem dan de nodige voorzichtitigheid in acht. De grove lavabrokken zijn gemeen scherp. Kijk dus uit dat je niet struikelt en valt. Want voordat je het weet ben je ook ‘mors-muerto’.

Tegenover het lager gelegen pad het gehucht in, gaat een slecht zichtbaar rotspad de andere kant op, over het lavaveld in noordelijke richting naar het strand Playa de Martin. Het pad is niet gemarkeerd door steenmannetjes. Die zouden immers niet opvallen tussen die ontelbare puntige lavabrokken. Nee, het pad wordt gemarkeerd door tussen en onder stenen geklemde lege plastic flessen. Die vallen wel op in het zwarte lava. Vlak voor het strand kom je bij een plek met veel zand tussen het lava. Iets rechts aanhouden en je ziet al snel hoe je naar het strand kunt afdalen. Het eerste tweederde deel is kiezelstrand maar het laatse noordelijke en meer beschut gelegen deel bestaat uit zand.

Terug bij de hutjes van Rio Muerto kun je over een niet gemarkeerd en moeilijk zichtbaar rotspad vanuit het gehucht in zuidelijke richting naar het kiezelstrand playa de los Roquitos. Het pad loopt over zijn gehele lengte vrijwel altijd binnen¬† een afstand van zo’n vijf meter van de rotswand aan zee. Dit strand bestaat uit grove kiezels en loopt steil af.

Voorbij het strand kun je de rotsen weer op over de lavauitloper Baja deLos Frailes om bij het schitterende snorkelbaaitje Bahia de la Arena uit te komen. Het is echter een lastig baaitje om in en uit het water te klauteren. Neem dus ook hier de nodige voorzichtigheid in acht en ga alleen het water in als er geen golven zijn.

Ten noorden van de lavastroom van Rio Muerto ligt het vakantie-vissers gehuchtje El Poris. Je kunt er beter direkt met de auto naar toe rijden want het is anders een lange en saaie wandeling. Het gehucht zelf is echter de moeite waard. Het is leuk om te zien dat het vaak om botenhuisjes gaat waar een soort onderkomen aan vast of naast is gebouwd. Poris betekent in het ‘Canarisch’ ; Plaats waar boten te water kunnen worden gelaten.

Toch staan er ook een aantal bijzonder gezellig aandoende vakantiehuisjes tussen. Het strand bij El Poris bestaat uit grote kiezels. Erg ongemakkelijk dus. Vandaar dat de gemeenschap een soort natuurzwembad heeft gemaakt waar onder vrijwel alle weersomstandigheden gezwommen kan worden. Voor het spartelen in de oceaan hebben ze op de scheidingsmuur een stevige zwemtrap geplaatst. Nogmaals, het grootste deel van het jaar zul je hier niemand tegen komen. Liefhebbers ?