Beleef La Palma !

Wandelen op La Palma over het waterkanaal van Mazo naar Fuencaliente. Z9

beginpunt : ringweg zuidzijde Mazo

eindpuntd: asfalt weg LP-207 tussen Fuencaliente en de zuidpunt van La Palmabij de vuurtoren.

afstand :  17 km          

tijdsduur : 5,5 uur

signalering: nee, maar kan niet missen

hoogteverschillen :  minder dan 50 meter

zwaarte :licht maar vanaf kruising hoofdweg LP-2 lastiger vanwege metaalplaten.

bar restaurant : in Mazo

watertappunt : nee

bushalte : in Mazo

 

Veel van de wandelpaden op La Palma zijn ontstaan door aanleg en onderhoud van waterkanalen. Vanuit waterrijke delen van La Palma wordt water getransporteerd naar drogere gebieden van La Palma. Een van deze kanalen is het Canal del Estado. Dit betonnen waterkanaal wordt gevoed door een aantal watergallerijen in de steile vochtige bergwand van de Cumbre Nueva en het betonnen kanaal zelf begint in Breña Alta.

Het deel van de wandeling dat van de zuidzijde van Mazo tot aan de kruising met de hoofdweg LP-2 loopt, staat op de kaart van Freytag en Bernd als ongemarkeerde wandeling aangegeven. Dit is een zeer makkelijke wandeling als je de lengte van je passen éénmaal aangepast hebt aan de opstaande cementrandjes die de betonnen afdekplaten onderling verbinden. Ten zuiden van dat punt wordt het kanaal grotendeels afgedekt door dunne gegalvaniseerde metalen platen. Het maakt herrie en vergt enig inzicht waar je moet lopen. Want helemaal vertrouwen kun je de soms wat doorgeroeste platen niet.

 

Het uitzicht dat je tijdens deze wandeling hebt bestaat voornamelijk uit die op buureilanden Tenerife en La Gomera in de oceaan en de met struiken begroeide steile helling waar het waterkanaal zich als een slang langs slingert. Tijdens onze wandeling over het kanaal deze zomer konden we een foto schieten van een soort invasie op La Palma. Zowel de ferries van rederijen Armas en Fred Olsen als een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Binter verschenen gelijktijdig in de lens van onze camera.

 

Op sommige delen van het niet als wandelpad aangegeven deel van deze route, is het pad soms overwoekerd. Hier dient extra voorzichtig geschuifeld te worden. Je ziet vrijwel niets van de metalen afdekplaten. Op goed geluk doorstappen lijkt ons niet verstandig. Enkele platen vertonen serieuze roestaantasting.

 

Weer andere delen van deze wandeling over het waterkanaal lijken meer op een windtunnel dan op een wandelroute. Al met al is het toch een interessante wandeling om te maken. Al is het jammer dat niet (meer) het hele traject met betonnen platen is afgedekt. Voornamelijk vanwege de herrie die het maakt als je over het metaal wandelt.