Beleef La Palma !

La Palma wandelen. Rondwandeling naar de krater van vulkaan Martin op La Palma. Z2

beginpunt : Fuencaliente (of Fuente de Los Roques met eigen auto) 

eindpunt : Fuencaliente (of Fuente de los Roques met eigen auto)

afstand : 17 km   (of vanaf Fuente de los Roques 9 km)    

tijdsduur : 6 uur (of vanaf Fuente de los Roques 4 uur)

signalering: GR 131, sl fu 111, sl fu 110, Gr 131

hoogteverschillen :totaal stijgen 900, totaal dalen 900 (vanaf Fuente de los Roques 400 meter)

zwaarte : middel / zwaar

bar restaurant : Fuencaliente

watertappunt : Fuencaliente en Fuente de los Roques

bushalte : Fuencaliente

 

Deze rondwandeling op La Palma kun je beginnen in Fuencaliente of als je in het bezit bent van een huurauto, bij bbq plaats El Fuente de los Roques. Op de laatste manier kort je de wandeling in met 8 km bospad tussen de pijnbomen. Hoewel het pijnboombos bij Fuencaliente helemaal geen vervelende wandeling is. Als je over de GR131 door het bos richting de vulkaan de Martin wandelt, zie je de rode kegel af en toe tussen de boomtoppen opdoemen. Steeds dichter bij komt de vulkaan top. Soms duidelijk zichtbaar, soms verscholen in de wolken.

 

Wij hadden het erover dat bergbekilmmers zoals bijvoorbeeld de Nederlandse beroepsavonturier Ronald Naar, in de Himalaya dit gevoel in een nog heftigere vorm moeten ervaren. Wanneer hun doel, de Mount Everest, af en toe even uit de wolken te voorschijn komt.  Soms lijkt de Martin binnen handbereik om even later weer onbereikbaar ver weg te zijn.

 

Als je het dichte bos verlaat en het zadel onder de vulkaan beklimt, zie je wolkenflarden en nevel werkelijk alle kanten op racen. De windveren boven de kraterrand waarschuwen je dat je boven aardig wat wind kan verwachten. De helling van de vulkaan is hier dan ook slechts spaarzaam begroeid met kleine dennen. Aan de andere kant van het pad zie je een aantal donkere ondiepe grotten in de helling. We vermoeden dat dit de restanten van lavatunnels zijn.

 

Die wind kan echter ook hoger zitten en zoals wij afgelopen week mochten beleven, was het boven op de kraterrand volkomen windstil. Machtig om te zien dat het om je heen werkelijk alle kanten op waait en dat je de nevels tegen elkaar ziet botsen. En dat, terwijl je zelf heerlijk in het zonnetje van je lunchpakket zit te genieten. Natuurlijk is dat niet alle dagen zo. Als je de kraterrand naar het oosten volgt zie je op het laagste punt een gruispad de krater in afdalen.

 

In de tegenover liggende rotswand zie je een brede grot. Die herbergt de Fuente del Fuego (de bron van het vuur). Hier druppelt een groot deel van het jaar water uit het plafond, dat opgevangen wordt in uitgeholde boomstammen. Voorheen zochten herders hier nog wel eens hun toevlucht. Door de staat waarin de boomstammen verkeren, vermoeden wij dat dit tegenwoordig nog maar zelden het geval is. Op de terugweg kun je op het zadel onder de Martin het pad sl fu 111 nemen en op de kruising met de sl fu 110 deze schuin naar links te volgen. Dit leuke wandelpad brengt je weer terug naar de GR 131.