Beleef La Palma !

Wandelen op La Palma. Van Tigalate naar Jedey via wandelpad PRLP15 op La Palma. Z12

beginpunt : bushalte (El Molino) in Tigalate bij de herberg (Albergue)

eindpunt : Bushalte in Jedey

afstand : 20 kilometer           

tijdsduur : 6 uur

signalering: PRLP15

hoogteverschillen : totaal stijgen 1200 meter, totaal dalen 1100 meter

zwaarte : gemiddeld maar misschien zwaar door de lengte (niet moeilijk)

bar restaurant : In Jedey Pizzeria Evangelina en de bar naast de bushalte

watertappunt : bovenop net voorbij de kruising met de GR131

bushalte : In Tigalate en Jedey

 

Deze wandeling van oost naar west via de PRLP 15 van Tigalate naar Jedey is perfect met de bus te organiseren. Hij begint bij de bushalte naast de (helaas gesloten) herberg van Tigalate. Via de GR130 rondwandeling loop je zuidwaarts richting Fuencaliente. Na ongeveer vijfhonderd meter krijg je de duidelijk gemarkeerde afslag van de PRLP15 naar Jedey via de collado van de vulkanen Las Deseadas. Collado betekent in het Nederlands ‘nauwe doorgang tussen bergen’.

 

Voorheen liep de wandelroute via een piste die ook door terreinwagens begaanbaar is. Tegenwoordig is er een nieuw pad dat speciaal is aangelegd voor wandelaars. De oude piste bestaat nog wel. Tijdens de beklimming van de oosthelling is er niet veel verandering in landschap. Je loopt voornamelijk door pijnboombos. Naarmate je hoger komt verdwijnt de groene ondergroei en wordt het terrein wat droger en rotsachtiger.

 

Eenmaal boven kom je onverwacht ineens op een grote zwarte vlakte. Verbazingwekkend dat deze zich hier bevindt. Je zou verwachten dat je na het bereiken van het hoogste punt van de bergkam direct weer gaat dalen. Maar deze vlakte is misschien wel een halve kilometer lang. Volg dit asveld gewoon in westelijke richting en je komt weer de geel-witte markeringen van wandelroute PRLP15 tegen.

 

Nu uren lang geen mens te zijn tegengekomen, is het contrast groot wanneer je op het hoogste punt de wandelroute GR131 van de route der vulkanen kruist en daar net een sliert wandelaars aan ziet komen. Snel door dus. Tot onze verbazing vinden we vijftig meter na de kruising met de GR131 een ‘verborgen’ bron met drukkraan waar nog water uit komt ook. Vreemd zo’n hoog gelegen bron. Die zal ‘s zomers waarschijnlijk wel opgedroogd zijn. Overigens ook raar dat zo’n strategisch gelegen bron niet op de kaart staat aangegeven.

 

Voorbij de bron krijg je zicht op de top van de vulkaan Montaña Negra. Al is het geen wandeling dat je je om de haverklap staat te vergapen aan het uitzicht, zijn de contrasten op het hoogste deel van deze wandeling bijzonder fraai. De zwarte vulkaan Montaña Negra, de rode vulkanen Las Deseadas, het frisse groen van de pijnboom bossen, de witte wolken en de zilverachtig glinsterende oceaan maken het een zeer prettig plekje om hier een rustpauze in te lassen.

 

Het eerste deel van de afdaling gaat over een bospad wat later over gaat in een piste van de oudere route van de PRLP15. Dit wederom voor terreinauto’s begaanbare pad loopt minder steil en hier kun je dus een goed gemiddelde lopen. Vergeet echter niet af en toe stil te staan en om je heen te kijken en te genieten van de verschillende vergezichten.

 

Het wandelpad volgt voornamelijk de oude bredere piste en is dus zeer goed begaanbaar en niet storend. Onderweg kom je nog langs de rand van de met vuistgrote zwarte lavabrokken bedekte helling van Montaña Negra. Totdat je een gebied met hoger gelegen akkertjes en dus menselijke activiteiten bereikt. Vanaf dit punt vonden de wandelpadenontwerpers van La Palma het gelukkig nodig om een laatste stukje  bospad tot aan Jedey aan te leggen. Bijna aan het eind van de wandeling heb je aan de rechterkant nog een fraai uitzicht op de drie basaltpieken, Los Campanarios (de Klokketorens) van Jedey.

 

Toen wij in de bar van Jedey op de bus zaten te wachten vroeg een lokale bezoeker welke wandeling we gemaakt hadden. “Oh langs de bron”, reageerde die Palmero op ons antwoord. Wij zeiden dat we verbaasd waren dat er zo hoog een verborgen bron was die niet op de kaart stond aangegeven. En vroegen of die bron in de zomer ook water bevatte. Wij kregen een bevestigend antwoord. En toen pas vertelde hij ons lachend dat het geen natuurlijke bron was maar een verborgen watertank die regelmatig met licht gechloreerd water wordt bijgevuld door een terreintankautootje. In geval van nood is er dus water aanwezig precies halverwege deze twee lange wandelroutes die hier elkaar kruisen.