www.vakantiehuizenlapalma.nl

Wandelen op La Palma. Wandeling van El Pilar naar Los Llanos de Aridane. W17

startpunt wandeling w 17

beginpunt : El Pilar

eindpunt : Centrum Los Llanos de Aridane

afstand : 18 km           

La Palma wandlen el pilar-Los llanos

tijdsduur : 4 uur

signalering: LP PR 14, SL EP 100, C/ Echedey, Calles :Tamarahoya, Puente Brito, Los dos Pinos, Callao

hoogteverschillen : totaal dalen 1050 meter

zwaarte : middel

bar restaurant : In Los Llanos

watertappunt : In Tacande

bushalte : In Los Llanos

La Palma wandelen. Het vertrekpunt bij El Pilar tussen de pijnbomen.

Deze wandeling begint bij El Pilar, het grootste en bekendste recreatiegebied op La Palma. Vanaf El Pilar gaat het PR LP 14 wandelpad eerst nog redelijk vlak door een dicht pijnboombos. Gedurende deze wandeling op La Palma moet je eens letten op de verschillende geluiden die je schoenzolen op de ondergrond maken. Hier door het bos op de dennennaalden hoor je vrijwel niets.

La Palma wandelen. Een stukje nevelwoud waar alle bomen vechten voor een beetje licht.

Dan gaat het pad in steeds sneller tempo dalen en gaat het pijnboombos langzaam over in nevelwoud met overwegend brezalbomen die bedekt zijn met mos. Hier loopt het pad over een  uitgesleten rotspad en moet je goed kijken op welke stukken rots je  je schoeisel neer zet.

La Palma wandelen.Uit het bos naar Llano del Jable.

Na een tijdje over harde rotsgrond gewandeld te hebben, verandert de bodem in lava gruis en maken je sloffen een knisperend geluid. Even later verlaat je het bos en opent de zwarte lava-as-vlakte van Llano del Jable zich onder je.

La Palma wandelen. Uitzicht op de Caldera in het ochtendlicht.

Achter de open vlakte heb je uitzicht over de Montaña Quemada op de voorgrond en de Caldera de Taburiente op de achtergrond. Dit gebied is heel fotogeniek. Afhankelijk van de tijd van de dag kun je hier fantastische plaatjes schieten van verschillende landschappen.

La Palma wandelen. Het pad voert een tijdje over lavastroom door een pijnboombos

Na de Montaña Quemada volg je het wandelpad PR LP 14 naar rechts en loop je na een tijdje over de lavatong die ontstaan is toen de noordwand van deze vulkaan is bezweken. De Lavatong heeft zich een weg gebrand door een pijnboombos. Het wandelpad volgt de lavatong. De brokken lava onder je voeten knarsen luidruchtig terwijl ze onder je gewicht weer een stukje verder slijten.

La Palma wandelen. Gele distels tussen de rotsen.

Na een tijdje verlaat de wandelroute de lavatong en gaat naar links over een ondergrond die veroorzaakt is door eerdere erupties. Hier zie je dat de eerste pioniersplanten zich al hebben geworteld.

La Palma wandelen. Op weg naar Las Moraditos.

Voor weer af te dalen naar het buitengebied ‘Las Moraditas, gaat het pad nog even omhoog door een door bosbranden geteisterd pijnboombos. Hier kun je goed zien hoe sterk de Canarische den is. De meeste bomen zijn al haast weer hersteld. Alleen zullen ze de zwart geblakerde schors de rest van hun leven moeten dragen.

La Palma wandelen. Een roze waas over La Palma door alle in bloei staande amandelbomen.

In Las Moraditas neem je bij het bereiken van de verharde weg de afslag naar links van de SL EP 100 richting Tacande. Vanaf hier kom je beetje bij beetje weer in de bewoonde wereld en de verharde weg. Dit is ook goed te merken door de amandelbomen die van eind januarie tot begin maart de omgeving een rose aanblik geven. Hoe de verder wandeling naar Los Llanos klinkt hoef ik niet uit te leggen. Want die gaat over asfalt. De fraaie huizen en mooie tuinen maakt toch ook een groot deel van dit laatste deel van deze La Palma wandeling de moeite waard.

 

wandelinfo                  wandelroutes                    home                     wandeltips

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !