www.vakantiehuizenlapalma.nl

Info, advies, tips en trucjes voor het wandelen op het Canarische eiland La Palma.

Zorg dat je altijd goed voorbereid aan een wandeling begint. Dus zorg voor adequate kleding en vooral schoeisel.Wij hebben hier zeer getrainde gasten gehad, die ‘eventjes’ een klein onbeduidend wandelingetje zouden maken. Niet de moeite om hoge hoge wandelschoenen aan te trekken, dachten ze. Helaas, enkel gezwikt. Dag wandelvakantie.

 

 

 

La Palma wandelen.

 

 

Het is het grootste deel van het jaar verstandig de korte termijn weerberichten te checken en als het even kan een blik te werpen op een webcam in een betreffend gebied, als die er is. Onder de knop ‘extra info’ van deze site vind je links naar diverse weerberichten en een aantal webcams op La Palma. Vooral als je aan onze kant van La Palma in het Aridane dal logeert kun je nog wel eens bedrogen uitkomen. Aan de oostkant en in het noorden van La Palma is het weer, op zijn zachts gezegd, vaak minder uitbundig dan bij ons.

 

 

Wandelen op La Palma.

 

Neem voldoende water mee tijdens een wat langere wandeltocht, en drink dat dan ook daadwerkelijk. Dit geldt vooral voor mensen die van nature niet zo’n heftige dorstprikkel hebben. Je verliest veel meer vocht dan je je realiseert. Vaak ben je alleen bezweet onder je rugzak. De rest van het verloren vocht verlies je echter niet als zweetdruppels maar als ‘zweetdamp’ dat rechtstreeks in de drogere lucht wordt opgenomen. Wij hebben al veel mensen met uitdrogingsverschijnselen gezien. Zij waren zonder uitzondering van mening dat ze voldoende gedronken hadden. Niet dus

 

Voor mensen die geen ervaring hebben met wandelstokken. Het is geen hulpmiddel voor oude van dagen. Hier in de bergen zie je de echte ‘cracks’ er ook vaak meestal mee lopen. Het geeft je vaak net dat extra stukje evenwicht, gevoel of veiligheid op de niet altijd even makkelijke wandelpaden op La Palma. Deze meestal telescopische wandelstokken zijn op La Palma vrijwel overal te koop voor weinig centen.

 

 

 

Wandelen op La Palma.

 

Op La Palma bestaan eigenlijk geen makkelijke wandelpaden. Alle routes lopen omhoog en/of naar beneden. Mensen die toch wat makkelijkere paden zouden willen bewandelen hebben de mogelijkheid de diverse ‘pistas’ te verkennen. Dit zijn bredere en meestal vlakkere routes die begaanbaar zijn voor terreinauto’s. Hoewel je die er zelden tegen zult komen.

 

 

Bescherm je het hele jaar goed tegen de zon. Door de relatief koude watertempperatuur van de diepe oceaan die La Palma omringt en de vaak heerlijk koele berglucht realiseer je je niet dat de uv-straling hier ontzettend is sterk is. De gevaarlijkste dagen zijn die met bewolking. De warmte wordt geblokt maar de uv-straling prikt dwars door de bewolking heen. Met als gevolg dat je je pas na de wandeling realiseert dat er iets niet helemaal, of helemaal niet is goed gegaan. Rood, pijn, zonneuitslag, zonnesteek, je verzint het maar. We hebben het allemaal gezien, ondanks de waarschuwingen. Dus wees gewaarschuwd.

 

Mocht je alleen op pad gaan vertel dan een ander welke route je van plan bent te gaan wandelen en hoe laat je zeker terug denkt te zijn.

 

In een bergachtige omgeving is er vanzelf sprekend niet overal bereik voor mobiele telefoons. Toch sta je er soms versteld op wat voor afgelegen plekken je gewoon bereik hebt. In noodgevallen kun je 911 bellen. Daar kun je je in het Spaans, Duits en Engels verstaanbaar maken.

 

 

 

 

 

Wandelen op La Palma. Een fantastische topografische kaart op luxe toiletpapier.

 

 

wandelen op la palma wandelkaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is bijna niets zo belangrijk als een goede kaart als je ergens op vakantie bent en het maximale er uit wilt halen. Heel prettig als je precies weet waar je bent en niet hoeft te gokken omdat je het met een gratis touristenkaartje moet doen. Daarom adviseren wij onze gasten dan ook om als zij hier zijn zo snel mogelijk de kaart van La Palma van de firma Freytag & Berndt van 1:30.000 aan te schaffen. Met die kaart kom je overal. Het is zelfs zo dat als je bij twijfel over de bewegwijzering de kaart raadpleegt, en die dan wel duidelijkheid biedt. Nu is die kaart helemaal niet zo duur, ongeveer tien euro. Je zou denken: ” Dat is waar voor je geld”. Helaas dat gevoel verdwijnt als je de kaart een aantal malen hebt open en dichtgevouwen, zeker in de auto. Al doe je het noch zo voorzichtig. Binnen de kortste keren begint de kaart op de vouwen al te scheuren en wordt steeds moeilijker leesbaar.

 

 

 

 

wandelen op la palma wandelkaart geplastificeerd

 

Het papier is niet veel sterker dan luxe toiletpapier. Heel

frustrerend als je tijdens je vakantie deze kaart in rap tempo

uit elkaar ziet vallen.

Na een aantal kaarten waren wij het zat. We hebben weer een nieuwe uitgave gekocht. Deze in 12 stukken van A4 formaat geknipt en geplastificeerd. Opgelost! We kunnen stellen dat onze geplastificeerde kaart-vellen, heel intensief gebruikt zijn. Vocht, wind, zweet, rugzak in-rugzak uit, het maakte allemaal niet uit. Kaarten zijn na jaren nog steeds goed leesbaar en heel. Nu moeten we echter binnenkort toch weer eens een nieuwere uitgave aanschaffen en plastificeren omdat de kaart niet meer helemaal ‘up to date’ is. Maar na zoveel jaar plezierlijk gebruik is vervanging geen punt van ergernis.

 

 

 

je smartphone als wandelkaart

La Palma wandelen. Kaart opslaan op je mobieltje.

 

Een mooi alternatief voor het plastificeren van je Freytag y Berndt kaart is om met je telefoon opnamen te maken van de betreffende gebieden op de kaart waar je wilt gaan wandelen. Of nog beter, de gehele kaart in deelopnamen op je mobiel opslaan en je hebt heel La Palma binnen handbereik tijdens je vakantie. De meeste mensen hebben hun mobieltje vandaag de dag bijna voortdurend binnen handbereik. Zelfs tijdens het wandelen ! Nu hebben diegenen die, net als wij, hun mobiel ergens onder in de rugzak hebben zitten, een reden om deze toch op een makkelijk bereikbare plaats te houden. Even de route checken op je mobiel is veel makkelijker en sneller dan het telkens te voorschijn toveren van de kaart en deze open vouwen. Bovendien gaat op deze manier je fragiele kaart een tijd langer mee. Het verdient wel aanbeveling de kaart toch ergens in de rugzak bij je te hebben. Net als bij alle electronische navigatiemiddelen geldt, dat je niet uitsluitend op je mobiel mag vertrouwen. Electronica kan er immers zo maar mee ophouden. Al is het maar de accu die leeg raakt.

 

 

Wandelen op La Palma ; Markering van wandelpaden door steenmannetjes.

wandelen op La Palma ; steenmannetje

 

 

 

 

Op la Palma is meer dan duizend kilometer gemarkeerd wandelpad. Het merendeel van deze paden zijn gemarkeerd door twee-kleurige codes. Deze kleurcodes staan dan bijvoorbeeld op een boom, muur, rotswand of grote steen geverfd. Af en toe is er dan een bordje met het nummer van de route en/of een naam, soms met het nog af te leggen aantal kilometers er bij vermeld. De bewijzering van de wandelingen op La Palma is goed en duidelijk. Op sommige wandelroutes die voornamelijk over rotsachtige bodem, door barrancos en over lavastromen voeren, staan steenmannetjes om het pad te markeren. Evenals op lokale paden die niet echt onderdeel uitmaken van het wandelwegennetwerk, maar voornamelijk door enkele locals worden gebruikt. Op deze routes, waar geen makkelijk en duidelijk begaanbaar pad te maken of onderhouden is, staan op onregelmatige afstand van elkaar deze piramide vormige pilaartjes om de wandelaar te helpen de best begaanbare ‘route’ te volgen. Meestal bestaan de steenmannetjes uit een stuk of vijf gestapelde platte stenen. Maar je treft soms echte kunstwerken aan dat je je afvraagt hoe het mogelijk is dat ze blijven staan. Ook zie je soms reusachtige steenmannen die de nodige arbeid en zweetdruppels gekost moeten hebben om te bouwen. Hoe groot of klein de steenmannetjes ook mogen zijn, belangrijk is dat ze in elkaars gezichtsveld staan. Je loopt op deze moeilijk zichtbare paden dus van steenmannetje naar steenmannetje. Wij hebben voor zulke wandelingen ons eigen steenmannetje bij ons.

Kleurencodes en signalering van de diverse soorten wandelroutes.

 

Op La Palma heb je drie soorten wandelingen met ieder hun eigen kleurcodering en nummering;

 

GR = Gran Recorrido (Lange Route): Dit zijn wandelroutes met een lengte van meer dan 50 kilometer en worden aangegeven met rood-wit.

Hier zijn er op La Palma twee van De GR130 die de rondwandeling van La Palma vormt en de GR131 die over de graad van het eiland voert.

 

PL = Pequeño Recorrido (korte route): Dit zijn wandelroutes met een maximale lengte van 50 kilometer die in één dag te maken zijn en worden gemarkeerd met geel-wit. Van deze PR  wandelingen zijn er op La Palma een twintigtal.

 

SL = Senderos Locales (Lokale wandelpaden): Dit zijn plaatselijke korte routes van altijd minder dan 10 kilometer en worden aangegeven met groen-wit. Ze vormen soms een wandeling op zich maar zijn vaak ook verbindingen tussen GR en/of PR routes waardoor het mogelijk is rondwandelingen samen te stellen.

 

 

Signalering wandelroutes La Palma.

De signalering is heel simpel en duidelijk.

 

Langs de route vindt je op grotere rotsblokken, boomstammen, rotswanden, muurtjes,  etc. twee horizontale strepen verf boven elkaar. Soms kan het gebeuren dat een deel van een wandelpad deel is van twee verschillende routes. Dit wordt dan aangegeven door bijvoorbeeld rood-wit-geel horizontale strepen boven elkaar.

 

Indien je een foute afslag zou hebben genomen staat na korte tijd een gekleurd kruis in de bijpasende kleuren van de route.

 

Vlak voor een afslag staat een teken dat betsaat uit een witte hoek met daar direct boven de kleur code van desbetreffende wanderoute.

 

 

 

Wegwijzer bij kruispunt van wandelroutes op La Palma

Daarnaast kom je, vooral op kruisingen van wandelpaden, regelmatig wegwijzerborden tegen met bestemming, kleurcode en afstand er op vermeld.

 

Een hele enkele keer zie je nog oude houten bordjes staan, wijzend naar een bepaalde bestemming.

 

 

En tenslotte en tot ons verdriet staan er in het nationale park in de krater van de Caldera de Taburiente metalen wegwijzerbordjes. Gelukkig donker groen geverfd, dat dan weer wel.

 

 

 

 

 

 

 

wandelroutes                     home                     wandelen

 

vakantiehuizen

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !