www.vakantiehuizenlapalma.nl

Wandelen op La Palma.Rondwandeling Tijarafe – piratengrot via de Barranco del Jorado. W7

Startpunt rondwandeling Tijarafe - piratengrot op La Palma.

beginpunt : Tijarafe

eindpunt : Tijarafe

afstand : 11 km            

la palma wandelen rondwandeling barranco del Jorado Tijarafe

tijdsduur : 4 uur

signalering: GR130 en pr lp 12.2

hoogteverschillen : totaal stijgen 900 meter, totaal dalen 900 meter

zwaarte : middel / zwaar

bar restaurant : in Tijarafe

watertappunt : in rots onder uitkijkpunt ‘arendsnest’ bij parkeerplaats boven de piratengrot

bushalte : in Tijarafe

Tijarafe piratengrot rondwandeling. Begin over de GR130

Iets ten zuiden van de bebouwde kom van het dorpje Tijarafe duikt de GR130 samen met wandelroute prlp12.2  het natuurmonument van Barranco del Jorado in. Het makkelijkst is het om gewoon vanuit Tijarafe de doorgaande weg over het asvalt een paar honderd meter zuidwaarts te volgen. Dit is direct het mooiste stuk van deze pittige rondwandeling.

Rondwandeling Tijarafe piratengrot. De neushoorn in barranco de Jorada op La Palma.

Let op de rotsformatie voor je die er uit ziet als de kop van een neushoorn. Het wandelpad gaat door de opening rechts van die hoorn. Als de Gr130 aan de andere kant de barranco weer verlaat pik  je de pr lp 12.2 op, die je de rest van de rondwandeling volgt.

Rondwandeling Tijarafe Piratengrot. Afdaling in barranco de Jorada naast de oude kabelbaan.

De route gaat afwisselend over verharde wegen en wandelpad tot je bij de oude kabelbaan komt. Daar slingert het pad zich langs de kabelbaan naar beneden richting het dalstation in de bedding. Voorzichtig ! Er staat niet voor niets een bord dat waarschuwt voor los gesteente.

Rondwandeling Tijarafe Piratengrot. Playa de Jorada.

Waar de barranco de Atlantische oceaan bereikt is het een mooie plek om een rustperiode in te lassen en alleen bij rustig weer een beetje pootje te baden. Vanuit het dal gaat het pad omhoog naar de betonnen parkeerplaats en het ‘arendsnest’ er boven. Vervolgens gaat de route over betonpad weer steil omlaag richting kust en de piratengrot.

Playa Jorado in barranco del Jorada.

Een ander nabijgelegen punt om weer op krachten te komen alvorens aan de beklimming terug naar Tijarafe te beginnen is in schaduw van de piratengrot ‘Cueva de Candelaria’. Het vergt slechts een kort zijsprongetje om even te gaan kijken in deze piratengrot waarin tegenwoordig vakantiehuisjes van Palmaros als zwaluwnesten tegen de rotswanden zijn gebouwd.

Piratengrot Cueva de Candelaria op La Palma.

In vroegere tijden was deze grot een roversnest van waaruit piraten de rijk beladen schepen uit de nieuwe wereld, op weg naar Santa Cruz de La Palma, overvielen. Na weer helemaal herboren te zijn na die welverdiende rust kom je er al snel achter dat je die echt nodig had voor de weg terug omhoog.

Rondwandeling Tijarafe piratengrot. Omhoog langs de hete rotshelling.

Dit deel van de wandeling voert voor een groot deel over een steile rotsplaat. In de namiddag als de zon hier loodrecht op de stenen ondergrond brandt, kan dat worden ervaren als steengrillen. Maar dan wel van het eigen lichaam. Dus zeker in de zomer deze wandeling op onbewolkte dagen niet maken. En in de winter misschien ook beter om dit op een bewolkte dag te doen.

Rondwandeling Tijarafe piratengrot. Omhoog via de prlp12.2

Deze ezel heeft hem pas geleden wederom een keer op een onbewolkte dag in maart gemaakt en is wederom gebakken op de zelfde steen. Aan het einde van de pr lp 12.2 kruis je de GR130 weer die je vervolgens weer terug brengt naar Tijarafe.

Rondwandeling Tijarafe piratengrot. Beklimming onder Tijarafe.

wandelinfo                  wandelroutes                    home                     wandeltips

 

vakantiehuizen

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !