www.vakantiehuizenlapalma.nl

Wandeling over het waterkanaal van Fuencaliente op het Canarische eiland La Palma. O24

startpunt wandeling O24

beginpunt : Voormalig manege (Centro-Hypico) langs LP-301 naar El Pilar in San Isidro

eindpunt :  Voormalig manege (Centro-Hypico)langs LP-301 naar El Pilar in San Isidro

afstand :  Heen en terug 36 kilometer.          

Waterkanaal van Fuencaliente op La Palma.

tijdsduur : 8 uur

signalering: Nee. Op kaart staat vermeld: Canal de Fuencaliente.

hoogteverschillen : Totaal stijgen en dalen verwaarloosbaar.

zwaarte : makkelijk. Echter alleen voor mensen met goed evenwichtsgevoel en geen hoogtevrees.

bar restaurant : Nee

watertappunt : Diverse plekken langs het kanaal waar deksels zitten.

bushalte : Nee

Watercanaal van Fuencaliente op La Palma.

Het waterkanaal van Fuencaliente op La Palma slingert zich vanaf de watergallerij Los Remolinos in de Baranco de los Pajaros boven Santa Cruz, helemaal rond de zuidpunt van het eiland naar de druivenvelden van het dorpje Las Indias. Deze hier beschreven wandeling gaat echter over het gedeelte waar het waterkanaal de doorgaande weg LP-301 kruist tot aan het einde van het kanaal ‘stroomopwaart’ naar het noorden boven Santa Cruz en weer terug.

Regelmatig voert het kanaal over aquaductjes

Tegenover de niet meer in gebruik zijnde zalmkleurige manege is aan de andere kant van de weg een ingang in het struikgewas waar het kanaal begint. Het voordeel om de wandeling vanaf hier te beginnen is dat je niet een enkele keer van het kanaal af moet vanwege prive-terrein of versperringen. Tot aan de watergallerij in de bergen is het kanaal vrij begaanbaar.

Het grootse deel van de wandeling over het kanaal loopt door laurierbos.

Het kan echter wel zijn dat het kanaal hier en daar overwoekerd is door vegetatie. Het pad wordt jaarlijks ontdaan van begroeing. Maar het zou kunnen zijn dat de wandeling soms niet te doen is. Varens en loofstruiken gaat nog wel. Maar er zouden ook wel eens bramenstruiken over het pad kunnen groeien. Dat is geen doen !

Een enkele keer staan er eeuwenoude bomen langs het waterkanaal op La Palma.

Het kanaal slingert zich met maar heel weinig hoogteverschil langs de berghelling. Het is een hele makkelijke wandeling. Ware het niet dat je soms over smalle stukken langs steile afgronden wandelt. Het kanaal loopt voornamelijk door laurierbos afgewisseld met brezalstruiken en bomen en de natuurlijk alom aanwezige varens. Je komt gedurende de gehele wandeling slechts één ‘verlaten’ buitenhuisje tegen. Dat is waarschijnlijk ooit eens illegaal langs het kanaal gebouwd. Het is dat er vrijwel nooit wandelaars over het kanaal wandelen. Anders zou het een perfecte plek zijn voor een uitspanning.

Niet voor mensen met hoogtevrees.

Het tussenstuk van de wandeling over het kanaal wordt op de kaart met een rode stippellijn als wandelroute gemarkeerd. Dit stuk zal waarschijnlijk vaker van vegetatie worden ontdaan dan de rest van het kanaal. Vanaf de kruising met wandelpad PRLP1 begint het echte werk. Langs het hele kanaal kom je af en toe aquaductjes tegen waar je over heen moet en een enkele passage langs een rotswand.

Deze ballustrade heeft zijn beste tijd gehad. Zou er niet op vertrouwen.

Maar hoe noordelijker je komt hoe heftiger en smaller de soms lastige passages langs steile rotswanden en diepe afgronden worden. Langs de hele route staat slechts één ballustrade. Die is er echter zo slecht aan toe door vallend gesteente, dat geen weldenkend mens daar op vertrouwt.

Een goed evenwicht is een voorwaarde om deze wandeling op La Palma te kunnen maken.

Voorbij de kruising met wandelroute PRLP2.1 wordt het echt spectaculair. Op de twee-dimensionale foto’s is niet echt goed te zien hoe steil en diep de afgronden zijn. Je moet op dit deel van de wandeling echt niet het kleinste beetje hoogtevrees hebben. Het uitzicht is echter wel spectaculair.

Lastige passage op het waterkanaal van Fuencaliente op La Palma.

Op sommige stukken van de wandeling waar delen rotswand vervelend over het kanaal heen hangen, moet je niet de fout maken je schouders naar het dal te draaien om zo zijdelings de rotspunt te passeren. Er zit immers een flinke bobbel op je rug; Je rugzak. Je zou jezelf zomaar over de rand kunnen duwen.

Denk aan je rugzak. Dat je jezelf niet over de rand duwt.

De techniek is om juist zijdelings met je gezicht naar de rotswand toe te draaien en zo langs het lastige gedeelte te schuifelen. Nog verstandiger is het waarschijnlijk om je rugzak af te doen en op handen en voeten zo’n vervelend punt te passeren.

Het waterkanaal van Fuencaliente op La Palma loopt onder hoge basaltwanden door.

Aan het eind van de wandeling over van het waterkanaal kom je bij watergallerij Los Remolinos. Vanaf daar gaat er nog een veel smaller betonnen kanaaltje nog ongeveer een kilometer steil omhoog naar een hoger gelegen bron in Barranco de los Pajaros. Iets voor de liefhebbers. De meeste mensen zullen watergallerij Los Remolinos waarschijnlijk als keerpunt van de wandelling beschouwen.

Einpunt van het vlak lopende kanaal van Fuencaliente in Barranco de Los Pajaros op La Palma.

wandelinfo                  wandelroutes                    home                     wandeltips

 

vakantiehuizen

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !