www.vakantiehuizenlapalma.nl

Wandelen op La Palma. Rondwandeling bij Juan Adalid en El Mudo op La Palma. NW16

Startpunt rondwandeling Juan Adalid

beginpunt : 3 km onder de windmolens bij groen bordje afslag piste naar rechts voor  4×4 auto’s

eindpunt : 3 km onder de windmolens bij groen bordje afslag piste naar rechts voor 4×4 auto’s

afstand : tussen de 10 en 15 kilometer             

Rondwandeling Juan Adalid en El Mudo

tijdsduur : 3 tot 4 uur

signalering: Nee, grijze stippellijn op kaart

hoogteverschillen : totaal stijgen 300 meter, totaal dalen 300 meter

zwaarte : gemiddeld

bar restaurant : nee

watertappunt : nee

bushalte : nee

Uitzicht op de vlakte van Juan Adalid op La Palma.

Het gebied bij Juan Adalid en El Mudo op La Palma is zo anders dan de rest van het eiland dat het beslist de moeite is om hier een dag voor uit te trekken. Wanneer je naar Juan Adalid gaat, rijdt je eerst kilometers lang door dichte brezalbos. Ineens stopt deze begroeing en kijk je uit over een door de wind gegeselde kale vlakte. Op de kaart is een grijze stippellijn te zien die je als leidraad kunt nemen voor een rondwandeling. Je kunt echter ook door het terrein de kust lijn volgen of zomaar vrij door het gebied heen zwerven.

Montaña Centinela bij Juan Adalid op La Palma.

Tijdens de afdaling naar de laagvlakte krijg je eerst een afslag naar de berg Montaña Centinela die als  een soort wachter over de oceaan heen kijkt. De naam die op de kaart staat, Cerro del Cerradero’ betekent ook iets in die richting. De berg wordt echter in de volksmond Montaña Centinela genoemd, wat eveneens schildwacht of wachtpost betekent.

Altaar op de top van Montaña Centinela bij Juan Adalid op La Palma.

Begin mei organiseren een aantal landeigenaren hier jaarlijks het feest van La Cruz de Montaña Centinela. Met veel eten, wijn en dansen. De betonnen dansvloer boven op de berg wordt tegen de wind beschut door wanden van brezal takken.

Uitzicht vanaf Montaña Centinela op de baai La Caleta La Zorzita bij Juan Adalid op La Palma.op La Palma

Vanaf Montaña Centinela moet je even terug over dezelfde piste om de wandeling naar beneden voort te kunnen zetten. Je kunt ook via de helling de kortste weg nemen en zo naar de baai onder de berg klauteren, maar dat is redelijk inspannend.

Afdaling naar Caleta La Zorzita tussen Juan Adalid op La Palma.

Wanneer de piste onder aan de berghelling komt loopt het pad richting de kust. Na ongeveer vijftig meter is er tussen de lage cactussen een slecht zichtbare doorgang naar het bergpad dat je vanaf Juan Adalid, door de kloof Barranco de Domingo Diaz, naar El Mudo aan de andere kant van de baai brengt.

Het wandelpad naar El Mudo op La Palma.

Wanneer je het keurig aangelegde pad langs de rotswand aan de overkant ziet zig-zaggen, lijkt het alsof dat onderdeel is van een langere route. Boven gekomen aan de andere kant stopt het pad echter en moet je zelf je weg zoeken tussen de lage vegetatie.

Berthelots pieper bij Juan Adalid op La Palma.

Het gebied van Juan Adalid en El mudo is een must voor vogelaars die Berthelots Piepers willen observeren en fotograferen. Het wemelt er in dit gebied van en zijn beslist niet schuw.

Wolfsmelk met tientallen meter lange wortels bij El Mudo op La Palma.

De vegetatie bestaat voornamelijk uit cactussen en diverse soorten wolfsmelk. Eén van deze soorten wolfsmelk (Euphorbia canariensis) ziet er uit als een soort kandelaarscactus. Het is verbazingwekkend om te zien hoe ver de dikke wortels er van de omgeving afzoeken naar iedere druppel vocht.

De vegetatie bij El mudo op La Palma bestaat uit echte survivors die bestand zijn tegen geiten, zeelucht en harde wind

De wilde vijgencactussen die er staan blijven laag bij de grond, waarschijnlijk i.v.m. de harde wind die hier vaak staat. Daarnaast hebben ze zich gewapend met harde lange stekels. De vruchten zijn lekker zoet en vochtig. Op de vruchten zitten echter haast niet zichtbare haarachtige stekeltjes. Verwijder die voorzichtig voordat je de vrucht schilt en eet ! Vervelende stekeltjes in vingers en lip, kunnen wij over meepraten.

Uitzicht richting het oosten vanaf Juan Adalid op La Palma.

Na het uitstapje naar El Mudo ga je weer via het pad doorde kloof terug naar Juan Adalid. Dan valt je op dat met name de oostelijke helft een stuk kaler is. Een soevenir door menselijke activiteiten uit het verleden. Op de vlakte van Juan Adalid werd tarwe verbouwd. Je ziet nog een aantal vervallen terrassen liggen. De kuddes geiten hebben natuurlijk ook niet bijgedragen aan een weelderige vegetatie.

Geiten en vergeten wandelpaden bij Juan Adalid op La Palma.

Die enkele geiten die er tegenwoordig nog rondlopen grazen voornamelijk op de berghelling  in de oosthoek van Juan Adalid. Hier loopt ook het pad dat op de kaart met een stippellijn wordt aangegeven. Het wordt echter niet meer gebruikt en is vaak lastig te vinden. Let op de door mensen gestapelde stenen langs het pad. Af en toe zul je echter geen idee hebben waar het pad loopt en kom je het pas een tijd verder weer tegen. Maar ook zonder pad is de helling voor een beetje getrainde wandelaars te doen. Allternatief is terug gaan en de brede piste omhoog te nemen.

Vergeten wandelpad omhoog bij Juan Adalid op La Palma.

wandelinfo                  wandelroutes                    home                     wandeltips

 

vakantiehuizen

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !