www.vakantiehuizenlapalma.nl

Rondwandeling bezoekerscentrum Los Tilos – Casa del Monte – Los Tilos op La Palma. NO11

Startpunt wandeling Los Tilos marcos en cordero casa del monte.

beginpunt : 400 meter onder bezoekerscentrum Los Tilos

eindpunt : 400 meter onder bezoekerscentrum Los Tilos

afstand : 21 kilometer            

Casa del Monte- Los Tilos

tijdsduur : 7 uur

signalering: PRLP6  en vanaf Casa del monte het ‘illegale’ ongemarkeerde bospad naar Los Tilos

hoogteverschillen : totaal stijgen 1000 meter, totaal dalen 1000 meter.

zwaarte : zwaar

bar restaurant : Restaurant Casa Demetrio net onder het bezoekerscentrum van Los Tilos

watertappunt : diverse bronnen langs de route en het waterkanaal van Marcos en Cordero

bushalte : nee

Oerbos Los Tilos op La Palma. Een overblijfsel uit het Tertiair.

Deze rondwandeling op La Palma vinden wij één van de mooiste en meest gevarieerde die er is op het eiland. Er zijn echter maar betrekkelijk weinig mensen die hem maken. De meeste wandelaars doen slechts delen van deze rondwandeling en laten zich door taxi’s naar een bepaald punt brengen en vaak ook weer ophalen. Een goede business dus voor deze taxichauffeurs. Onthoudt dit !

De weg omhoog van Los Tilos naar de tunnelroute, langs de rotswand van Barranco del Agua, deels door de wolken.

De oorspronkelijke rondwandeling is die van wandelroute PRLP6, die uiteindelijk vanaf Casa del Monte afdaalt naar Las Lomadas. Deze is echter langer dan de hier beschreven rondwandeling.  Het onderste deel tussen de akkertjes en bebouwing van deze PRLP6 is niet zo interessant meer. Bovendien moet je de laatste paar kilometers over het asvalt terug naar je auto wandelen. Een beetje een anticlimax van een verder bijzonder fraaie wandeling. Je blijft tijdens deze rondwandeling foto’s maken van de wisselende landschappen en uitzichten.

Reuzenvarens in de bovenloop van de Barranco del Agua op La Palma.

Deze wandelroute PRLP 6 voert je eerst over een breed licht stijgend wandelpad door het laurierbos Los Tilos en naar het uitzichtpunt Espigon del Atravesado. Kort daarna krijg je het bord waarop staat vermeld dat de rest van de route niet geheel ongevaarlijk is en dat je dat volledig voor eigen risico doet. Het pad gaat na de eerste houten brug steiler omhoog door dicht laurierwoud, langs de wand van Barranco del Agua en vaak in de mist. Totdat je bij de eerste reusachtige pijnbomen komt waarvan je de toppen vaak niet kunt zien doordat ze in de wolken zitten. Het uitkijkpunt daar geeft je dan ook lang niet altijd het beloofde prachtige uitzicht over de Barranco del Agua. Even later kom je bij de tweede houten brug waarna je aan de andere kant meteen het met steenmannetjes aangegeven pad door de bedding omhoog dient te volgen. Hier kom je meestal weer boven de wolken.

Kleurenpracht langs de tunnelroute van de bronnen van Marcos en Cordero.

Op een gegeven moment verlaat je de bedding om een tijdje het pad aan de linkerkant te volgen om er dan weer terug in te duiken. Dan, na nog geen 50 meter, moet je weer aan de rechterkant  de bedding verlaten om het wandelpad met treden te volgen tot je al snel bij de bron van Cordero komt. Hiervandaan volg je de tunnelroute met dertien tunnels  (zaklamp). De tweede tunnel vanaf deze kant (nr. 12) is net een douche (regenjas en vuiliszak voor je rugzak). Aan het eind van de tunnelroute kom je bij Casa del Monte. Hier staan hoogst waarschijnlijk taxi’s te wachten om de mensen, die je op deze tunnelroute bent tegengekomen, weer terug naar het bezoekerscentrum van Los Tilos te vervoeren.

Het begin van het bospad van Casa del Monte naar bezoekerscentrum Los Tilos.

Kijk en hier wringt zich de schoen. Vanaf Casa del Monte, achter de picknick tafels, begint een bospad dat afdaalt richting het bezoekerscentrum Los Tilos. Dit pad is er altijd al geweest maar werd slechts door weinigen gebruikt. Nu is er sinds een aantal jaren het populaire Rother wandelgidsje in diverse talen op de markt. In dit gidsje vermeldt en beschrijft de auteur dit bosarbeiderspad van Casa del Monte richting bezoekerscentrum Los Tilos. Ook vermeldt hij dat de wandeling overal wordt afgeraden maar officieel is toegestaan en dat je je niet door handige taxichauffeurs en gidsen van deze imposante oerwoudafdaling moet laten afhouden.

Steil pad met obstakels en vaak gladde ondergrond.

Wij zijn van mening dat deze speciale vermelding in dit populaire boekje er voor heeft gezorgd dat er tegenwoordig een rood-wit lint en zelfs een verboden toegang bordje aan het begin van dit bospad staat. Puur uit economisch belang voor taxichauffeurs en in mindere mate wandelgidsen, vermoeden wij.

Abseilen om een rotswandje te bedwingen.

Het is inderdaad zo dat deze afdaling lang niet voor iedereen geschikt is. Het is een steil en vaak glibberig pad met obstakels en af en toe kans op een steenlawine. Maar wij hebben op La Palma diverse wandelingen gemaakt die eveneens ontraden worden maar niet verboden. Terwijl die in onze ogen veel risicovoller zijn dan deze afdaling vanaf Casa del Monte naar bezoekerscentrum Los Tilos.

Af en toe moet je een stukje langs een steile rotswand klauteren. Lang niet voor iedereen geschikt dus.

Als je ziet wat een prachtige wandelpaden ze hier op La Palma kunnen aanleggen op de meest onmogelijke punten, langs rotswanden, afgronden en beboste hellingen. Indien ze zouden willen, zouden ze deze afdaling over het bospad met weinig geld en in relatief korte tijd voor een groot publiek begaanbaar kunnen maken. Dat zou een aanwinst zijn voor het wandeltoerisme hier. Dus inderdaad versterkt het feit dat dit niet gebeurt ons vermoeden dat er een economisch (taxi) belang meespeelt. Vandaar tegenwoordig het officieel aandoende verbodsbord, denken wij.

Prachtig uitzicht over Barranco del Agua, vanaf het overdekte waterkanaaltje halverwege de afdaling over het bospad.

Toen wij afgelopen weekeinde deze rondwandeling aan het maken waren en tot onze verrassing het verbodsbord zagen staan, hebben we daar niet lang bij stilgestaan. Ik denk niet dat wij de enigen zijn geweest die er zo over denken. Het pad was namelijk zeer goed zichtbaar. Indien een pad in deze vochtige vruchtbare omgeving niet regelmatig wordt bewandeld, is het in recordtijd overwoekerd en niet meer terug te vinden.

Even onze positie op de kaart checken op het waterkanaal.

Het bospad kent vanaf Casa del Monte geen afslagen totdat je op een smal betonnen waterkanaal komt langs een stuk open berghelling met fraai uitzicht over Barranco del Agua. Hier volg je het kanaal naar rechts. Wanneer het kanaal weer tussen de laurierbomen verdwijnt gaat het wandelpad links naar beneden. Er staat daar een slecht leesbaar metalen bord met ‘Refugio de Caza’ (jachthut) er op vermeld.

Steenlawine over het bospad onder Casa del Monte op La Palma.

Het pad blijft verder goed zichtbaar en kent geen afslagen. Wel zijn er af en toe gedeelten waar er geklauterd moet worden. Dus nogmaals, lang niet door iedereen te doen. Aan het eind van het bospad stuit deze op een brede onverharde piste. Hier staat weer een verboden toegangspaaltje voor het bospad omhoog. Dit is echter haast niet zichtbaar doordat dit begin van het bospad hier gecamoufleerd wordt door een grote laurierboom, die precies op dit punt over het pad ligt. Wij geloven niet in zoveel toeval ! Deze onverharde brede piste volg je rechtsaf. Splitsing naar links en beneden negeren en het horizontale pad rechtdoor volgen. Dan kom je even later op bekend terrein vlak voor uitkijkpunt Espignon del Atravesado. (Het mooiste uitzicht in de namiddag.)

Einde van de afdaling van het bospad Casa del Monte - Los Tilos. 'Toevallig' gecamoufleerd door omgevallen laurierboom ?

wandelinfo                  wandelroutes                    home                     wandeltips

 

vakantiehuizen

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !