www.vakantiehuizenlapalma.nl

de tunnelroute naar de bronnen van Marcos en Cordero op La Palma. NO8

startpunt wandeling NO8

beginpunt : Casa del Monte

eindpunt : Casa del Monte

                  afstand :  11 kilometer (heen en terug samen)          

wandeling bronnen Marcos en Cordero op La Palma.

tijdsduur : 4 uur (heen en terug samen)

signalering: PR LP 6

hoogteverschillen : totaal stijgen 70 meter, totaal dalen 70 meter

zwaarte : middel

bar restaurant : nee

watertappunt : Bij Casa del Monte (en het water in het kanaal langs de hele route)

bushalte : nee

Het waterkanaal van de bronnen Marcos en Cordero naar Casa del Monte.

Deze wandeling naar de bronnen van Marcos en Cordero begint eigenlijk bij het bezoekerscentrum van Los Tilos. Via de Barranco del Agua kun je omhoog lopen naar de bronnen. Het merendeel van de wandelaars organiseert echter hun wandeling met een terrein taxi. Bij het bezoekerscentrum staat iedere morgen een 4×4 taxi klaar om wandelaars in een uur over het onverharde bergweggetje omhoog te brengen naar Casa del Monte waar de tunnelroute begint.

De tunnelroute naar de bronnen van Marcos en Cordero op La Palma.

Na de laatste bron kun je via de Barranco del Agua terug afdalen naar het bezoekerscentrum. Maar in deze beschrijving lopen we de tunnelroute heen en weer. Dus terug naar Casa del monte waar je weer een (vooraf geregelde) taxi naar beneden kunt nemen of het berg pad naar beneden afdalen (14 km). De afdaling via de Barranco del Agua is vanwege de steile stukken en gladheid namelijk lang niet voor iedereen geschikt.

In de meeste tunnels langs het waterkanaal kan niet rechtop worden gelopen.

De wandeling naar de bronnen van Marcos y Cordero via de tunnelroute is een aparte belevenis. De dertien tunnels zijn zo’n honderd jaar geleden in de bergwand uitgehakt om een kanaal aan te leggen dat het drink en irrigatiewater uit de bronnen naar diverse delen van La Palma transporteert. De tunnelroute loopt slechts heel licht omhoog en zou dus door iedereen te doen moeten zijn.

Luchtgat in de twaalfde en natste tunnel.

De moeilijkheid zit hem in het om, met behulp van een lamp, je weg te vinden langs en over het kanaal door de vaak lage tunnels. Veel tunnels hebben af en toe een lucht/licht gat. Andere tunnels zijn zo kort dat er aan beide kanten licht naar binnen valt. Een zaklantaarn, en liefst nog een reserve, is echter onontbeerlijk.

Wandelaar met hoofdlamp in de inktzwarte derde tunnel.

Want de derde tunnel is lang en donker en daarin moet je echt met een lamp je weg zoeken. Kijk niet alleen naar de grond maar ook naar het plafond voor onverwachtte keiharde uitstekende rotspunten. Bij de vijfde tunnel is er iets niet helemaal goed gegaan tijdens het uitmeten en hakken en moet je onverwacht langs betonnen traptreden een stukje omhoog klauteren.

Luchtgat in één van de tunnels op de route naar de bronnen van Marcos y Cordero.

De twaalfde tunnel is uitgehakt in poreus gesteente en bevindt zich onder een soort bron. Zeker na een natte winter is deze tunnel één lang watergordijn. Aan het begin en het eind van de tunnel liggen vaak grote vuilniszakken voor algemeen gebruik, die je over lijf en rugzak kan trekken. In deze twaalfde tunnel zitten een aantal luchtgaten waaruit je door een regengordijn heen een fraai uitzicht hebt. Denk eraan om de zaken die beslist niet nat mogen worden goed op te bergen.

De bron van Marcos op La Palma.

Na deze twaalfde tunnel wacht de bron van Marcos op je. Na winters met veel regen spuit het water hier werkelijk uit de rotswand. Nu (2014) hebben we een hele droge winter gehad en kabbelt het water rustig uit de bron langs het gesteente omlaag het kanaal in. Wel zo prettig. Het is nu een minder natte en glibberige bedoening om de wandeling te maken. 

Het waterkanaal tussen de bronnen Marcos en Cordero.

Vanaf de Marcos bron gaat het pad verder langs een steil pad langs het waterkanaal. Op deze plek worden de ballustrades regelmatig gerepareerd en vervolgens weer verwoest door steenlawines. Het pad is dan een hellend vlak bestaande uit steenschilfers en rolkeien. Zeker in de winter bij twijfel niet doen maar omkeren. Even verder op volgt nog één tunnel waarna je op de bron van Cordero stuit. Dit is voor diegenen die niet de afdaling door de Barranco del Agua willen maken het keerpunt van deze wandeling.

De bron van Cordero op La Palma.

wandelinfo                  wandelroutes                    home                     wandeltips

 

vakantiehuizen

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !