Fuentes de las Breñas wandeling door bossen onder de Cumbre Nueva op La Palma. O7

startpunt wandeling O7

beginpunt : Barranco Aguasencio langs hoofdweg 500 meter ten zuiden van dorpsplein San Pedro

eindpunt : Barranco Aguasencio langs hoofdweg 500 meter ten zuiden van dorpsplein San Pedro

afstand :  9 kilometer          

tijdsduur : 3 uur

signalering: PR LP 19

hoogteverschillen : totaal stijgen 500 meter, totaal dalen 500 meter

zwaarte : middel (paar stukjes stevig stijgen en dalen)

bar restaurant : In San Pedro de Breña Alta

watertappunt : diverse bronnen onderweg

bushalte : In San Pedro de Breña Alta

Wandelen La Palma. Door de Barranco de Aguasencio omhoog.

Deze rondwandeling, de PR LP 19, door de bossen aan de voet van de Cumbre Nueva op La Palma is goed aangegeven. Hij begint 500 meter ten zuiden van de bebouwde kom van Breña Alta (San Pedro) richting Mazo. Na de bocht na links heb je een afslag naar rechts waar de wandeling al staat aangegeven. Je duikt de barranco Aguasencio in en volgt het asvalt weggetje omhoog. Dit gaat over in een onverhard breed pad en weer even later in het wandelpad. De eerste bron heet Fuente Grande en er zijn een aantal wasplaatsen. Waarschijnlijk vroeger een geliefde plek geweest. De Barranco waar deze bron zich in bevindt heet niet voor niets Aguasencio (zacht water).

Wandelen La Palma. De route voert regelmatig door tunnels van uitbundig groen.

De wandeling  voert langs een aantal bronnen. In de barranco’s groeien laurierbomen en op de bergruggen  die je oversteekt voornamelijk brezal- en kastanjebomen. Het is een heerlijke beboste wandeling die je niet zozeer wandelt voor het uitzicht maar meer voor de intieme sfeer tijdens de wandeling. Al is dat uitzicht er af en toe zeker wel.

Wandelen La Palma. Af en toe heb je even uitzicht over het gebied waar de wandeling doorheen voert.

Doordat je regelmatig door barranco’s loopt maar even later weer over de berggraten die deze barranco’s scheiden, verandert de vegetatie regelmatig. In de buurt van de bronnen is de vegetatie het dichtst. Soms loop je hele stukken door groene vegetatie tunnels.

Wandelen La Palma. Een enkele maal opent het bos zich en heb je een mooi uitzicht op El Llanito en Las Breñas.

Tijdens het passeren van enkele van de berggraten heb je mooi zicht over Las Breñas en El Llanito (de kleine vlakte). Wat opvalt is dat je geen bananenkassen in dit gebied aantreft waardoor het er een stuk fraaier uitziet dan sommige andere gebieden op La Palma.

La Palma wandelen. Het pad naar de tweede bron is verdwenen door een steenlawine.

De bron Fuente Nueva is op het moment niet, of in ieder geval niet makkelijk, bereikbaar vanwege een steenlawine die het smalle bergpaadje er naar toe heeft verwoest. Het pad is afgezet en het is verstandig er niet langs te gaan. Zeker daar het een niet erg interessante bron is. De volgende bron, Fuente Espinel, is wel leuk om even te bewonderen en je te verwonderen over alle kruisjes van takjes die er door (wandelaars ?) geplaatst worden.

La Palma wandelen. De bron Fuente Aduarte is op het moment niet bereikbaar door woekerende bramenstruiken.

Bij Fuente Melchora is een simpele bbq plaats aangelegd. Je vraagt je af wie er de moeite neemt om alle benodigde zaken voor iets dergelijks naar boven te zeulen. Totdat je om de volgende bocht een zandpad kruist waar tereinwagens kunnen rijden. De laatste bron van deze rondwandeling is de Fuente Aduares. Deze was tijdens onze tocht niet te bereiken door woekerende bramenstruiken.

La Palma wandelen. Opvallend tijdens deze wandeling zijn de eenzame reusachtige pijnbomen.

Je komt echter nog wel een punt tegen waar je water kunt drinken. Dit is waar het pad omhoog gaat vanuit de barranco Norza. Daar vind je in de rotsnissen niet alleen twee fel rode keukenstoelen maar ook over een afstand van haast 50 meter allerlei religieuze prullaria. In onze ogen complete kitch maar wel leuk om te zien dat iemand zoveel moeite doet om deze openlucht kapel en de fraaie planten die er tussen staan te onderhouden.

Openlucht kapel in de rotswand boven Barranco Norza op La Palma.

wandelinfo                  wandelroutes                    home                     wandeltips

 

vakantiehuizen

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !