Wandelen La Palma. Rondwandeling Barranco de Jieque – Cruz del Llano op La Palma. W6

Startpunt rondwandeling barranco de Jieque boven El Jesus op La Palma.

beginpunt : De kleine parkeerplaats bij het kruis aan het einde van Camino Cruz del Llano.

eindpunt : De kleine parkeerplaats bij het kruis aan het einde van Camino Cruz del llano.

afstand :  9 km           

tijdsduur : 3 uur

signalering: LP PR 10, SL TJ 71, bosbouwpad (pista) richting La Mata, LP PR 10 

hoogteverschillen : totaal stijen 350 meter, totaal dalen 350 meter

zwaarte : middel

bar restaurant : in El Jesus en Tijarafe

watertappunt : nee

bushalte : in El Jesus

Rondwandeling Barranco de Jieque boven Tijarafe op La Palma..

Deze rondwandeling door Barranco de Jieque begint net voorbij Herberg El Pinar boven El Jesus bij Tijarafe. Aan het eind van Camino Cruz del Llano, waar deze wandelroute LP PR 10 kruist staat een altaar. Hier kun je parkeren. Je kunt er voor kiezen om eerst het wandelpad LP PR 10 naar het zuiden te volgen en na een klein stukje de SL TJ 71 omhoog te nemen. Of je pakt gelijk het beton pad dat omhoog loopt en ook weer de SL TJ 71 ontmoet. Deze kruist na een half uurtje klimmen een brede onverharde piste die La Briesta verbindt met Torre del Time. Je gaat links richting La Briesta.

Het hogere deel van de barranco de Jieque op La Palma.

Na een kleine 5 kilometer over dit redelijk horizontale brandpad, krijg je de afslag met bewijzering terug richting Cruz del Llano via de Traviesa. De Traviesa is wandelroute LP PR 10 maar wordt in de volksmond aangeduid als de Traviesa. Al kort na het afdalen van dit pad kom je in de Barranco de Jieque.

De kleurige rotswand verschafte beschutting en water voor de herders en hun geiten

Dit deel van de Barranco de Jieque wordt aan drie kanten door rotsen omgeven. Het was voorheen een belangrijk toevluchtsoord voor herders met hun geiten. Aan de basis van de steile rotswand zijn ondiepe grotten waar in de herders konden overnachten. La Palma zou La Palma niet zijn als er niet ergens op deze waterrijke plaats een religieus teken of een kruis zou zijn. Je moet even zoeken maar dan vindt je in een nis hoog in de rotswand een beeldje en een kruis.

Wandelroute La Traviesa loopt door de barranco de Jieque op La Palma.

De beschut gelegen kom in de Barranco de Jieque is een perfecte plek om een pauze in te lassen en een beetje rond te struinen. Op deze plek wordt het water door de hardere steensoort van de loodrechte rotswand van richting veranderd. Het deel van de bedding hier bestaat dan ook uit door het water glad gepolijst gesteente.

Camino La Traviesa op La Palma was het pad waarlangs de herders en hun kuddes zich verplaatsten.

De Traviesa voert je langs steile hellingen omhoog uit de Barranco de Jieque. Leuk om te zien is dat het pad regelmatig van ondergrond en samenstelling veranderd. In iedere Barranco die je kruist ziet het pad er weer anders uit. Deze rondwandeling leent zich ook goed om bij bewolkt weer te maken.

Camino La Traviesa op La Palma voert ook door de barranco Cabaco

Een paar barranco’s verder kom je onder langs de bron Fuente Trayocade. Hier kun je de wasplaatsen bewonderen waar vroeger de vrouwen uit het dorp El Jesus de was deden. Er wordt op het moment gewerkt aan de plek om het een geschikte rustplaats voor wandelaars te maken. Kort na deze bron kom je weer langzaam in de bewoonde wereld en sta je ineens en tamelijk onverwacht weer bij het vertrekpunt van deze rondwandeling.

Dichter bij Cruz del Llano opent het terrein zicg wat meer en zie je onder je wast kleine akkertjes.

wandelinfo                  wandelroutes                    home                     wandeltips

 

vakantiehuizen

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !