www.vakantiehuizenlapalma.nl

Wandeling van El Pilar naar waterbron Fuente Guayrin op het eiland La Palma. O21

startpunt wandeling O21

beginpunt : Recreatiegebied El Pilar

eindpunt : Recreatiegebied El Pilar

afstand : 13 km  ( heen en terug samen)         

Fuente Guayrin

tijdsduur : 3 uur

signalering: GR131

hoogteverschillen : totaal stijgen 100 meter, totaal dalen 100 meter

zwaarte : licht ( Maar het korte paadje heen en terug naar de bron is steil en nat. )

bar restaurant : nee

watertappunt : Bij El Pilar en bron Fuente Guayrin

bushalte : nee

Pista Hilera de La Cumbre op La Palma.

Deze wandeling loopt over de bergrug van de Cumbre Nueva op La Palma. Tegen de oostkant van deze bergrug aan hangt een groot gedeelte van het jaar de ‘Mar de Nubes’ (wolkenzee). Over het laagste deel van de bergrug stroomt dan de ‘Cascada de Nubes’ (wolkenwaterval) naar de westkant van het eiland. Om daar dan vervolgens deels of volledig op te lossen. Precies over dit gedeelte van deze bergrug loopt deze wandeling van El Pilar naar de waterbron Fuente Guayrin.

De wolkenwaterval over de Cumbre Nueva en Pista Hilera de la Cumbre op La Palma.

Het mag duidelijk zijn dat je vaak niet al te veel uitzicht hebt tijdens deze wandeling. De mooiste dagen om deze wandeling te maken is wanneer de wolkenwaterval niet al te heftig is. Zodat je af en toe in de zon loopt met uitzicht. Om even later weer omgeven te worden door nevel. Hierdoor krijg je een goed beeld hoe de vegetatie hier is ontstaan en ook hoe het komt dat er een waterbron al zo kort onder het hoogste punt van de bergrug heeft kunnen ontstaan.

Canarische pijnbomen zorgen voor plaatselijke regen op La Palma.

Door de nevel zijn de stammen en takken van de vegetatie langs de wandelroute bedekt met dikke lagen mossen. Maar de grond is meestal kurkdroog. Dat verandert op het moment dat je een zone bereikt waar ook Canarische pijnbomen langs het pad staan. De nevel condenseert langs de bijzonder lange naalden van deze dennenbomen. Je kunt gerust stellen dat het ter plaatse flink regent. Onder deze Canarische pijnbomen is de grond volledig doorweekt door de grote druppels die er voortdurend neervallen. Soms staan er zelfs plassen onder zo’n boom terwijl het pad elders kurkdroog is.

Afslag naar waterbron Fuente Guayrin op La Palma.

Bij de afslag naar de waterbron  Fuente Guayrin staat een flink aantal reusachtige exemplaren van deze ‘regen-makers’ en is de wolkenwaterval op zijn hevigst. Je kan je voorstellen dat het onder de bomen regelmatig plenst. Het paadje naar de bron slingert zich naar beneden tussen varens en laurierbomen. Aan het eind van het paadje bevindt zich de bron en is het keerpunt van de wandeling. Uit de rotsen druppelt een redelijke hoeveelheid (drink)water. Er is ter plaatse een opvangbak met kraantje gemaakt voor de dorstige wandelaar.

Het paadje naar Fuente Guayrin loopt door een soort prehistorisch aandoende omgeving.

Even ten oosten van recreatie gebied El Pilar gaat een onverharde brede piste naar het noorden (Pista Hilera de la Cumbre) Hier aan het begin van de piste parkeer je de auto en kun je deze piste volgen. Leuker maar een klein beetje zwaarder is het om via de wandelroute GR131 richting het noorden en de bron te wandelen. Hiervoor neem je een stukje de PRLP18 naar beneden. Die begint waar je de auto hebt geparkeerd. Na een klein stukje kruis je de wandelroute GR131 en sla je links af. Deze GR131 kruist regelmatig de onverharde piste. Je loopt dan ook afwisselend links en rechts van deze piste. De afslag naar de bron Fuente Guayrin staat duidelijk aangegeven aan de rechterkant van de route. De omgeving van de bron is een mooi punt om de lunch te nuttigen. Je waant je door de prehistorische vegetatie een beetje op de filmset van ‘Jurassic world’.

Uitzicht op de Pico de Birigoyo vanaf de GR131 naast de Pista Hilera de la Cumbre op La Palma.

wandelinfo                  wandelroutes                    home                     wandeltips

 

vakantiehuizen

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !