www.vakantiehuizenlapalma.nl

 Prlp 20 van Briesta naar Barlovento, Onderdeel van La Traviesa. NO13, NW21

Startpunt Prlp 20 Briesta Barlovento

beginpunt : Restaurant Kiosco Briesta

eindpunt : Barlovento

afstand : 35 km          

Prlp 20 Briesta Barlovento La Traviesa

tijdsduur : 9 uur

hoogteverschillen : Totaal stijgen 650 meter, totaal dalen 1250 meter.

zwaarte : zwaar NO13,

signalering : Prlp 20

bar restaurant : La Briesta en diversen in (La Laguna de Barlovento)

watertappunt : nee

bushalte : In Briesta en Barlovento.

Het gezamelijke pad van de prlp 10 en 20 vanaf briesta naar het noorden van La Palma. op La Palma.

Vanaf restaurant Kiosco Briesta gaan route Prlp 10 en Prlp 20 een stukje over het zelfde wandelpad. Beide routes maken deel uit van ‘La Traviesa’, de oude middel hoog gelegen herdersroute . Route Prlp 10 was nog in redelijke staat toen het wandeltoerisme La Palma ontdekte. De Prlp 20 was toen al overwoekerd en deels verdwenen en is begin deze eeuw als wandelroute in ere hersteld.

Briesta Barlovento Veel wijnbouw langs eerste deel van de wandeling.

Vanaf kiosco Briesta volg je de geel-wit gemarkeerde route over een smal bospad naar het noorden tot de splitsing waar de Prlp 20 de Prlp 10 verlaat en naar recht afbuigt. Na aanvankelijk wat op en neer te gaan door een pijnboombos vervolgt de route afwisselend over wandelpad en piste onder langs de zoom van het bos. Onder je zie je de vele druivenvelden voor de wijnen waar deze omgeving zo bekend door is geworden.

Kudde schapen op La Traviesa van Briesta naar Barlovento.

Nog steeds kun je het treffen herders met hun kuddes tegen te komen. Waren dat vroeger uitsluitend geiten, tegenwoordig zie je in het noorden van La Palma ook steeds meer schapen. Al is dat in de restaurants helaas nog niet echt te merken. Voor echt Schouws zuiglam zullen wij toch in zeeland op bezoek moeten. (Excuses aan vegetariërs en veganisten, wij zijn echte vleeseters.)

Briesta Barlovento Horizontaal deel van de Prlp 20 op La Palma.

Het eerste twee-derde deel van de route is een makkie en kun je met twee vingers in je neusgaten lopen. Langzaam maar zeker wordt de omgeving groener en wisselen de uitzichten van akkers en landelijke gebieden naar intens groene beboste berghellingen.

Barranco de los Poleos op La Palma.

Bij Barranco de Poleos stuit je op de smalle verharde weg Lp-109. Hier is een uitzichtpunt gemaakt zonder noemenswaardig uitzicht. Maar er zijn wel bankjes in de schaduw. We snapten eerst niet waar dat voor was. Nu wel. Niet de automobilisten, maar de wandelaars op wandelroute prlp 20 maken gebruik van dit rustpunt.

Geel bloementapijt over wandelpad prlp 20 op la Palma.

Je volgt een stukje de verharde weg om na de barranco weer het wandelpad in te duiken. Hoewel, duiken ? Vanaf hier is het gedaan met de relaxte vrijwel vlakke wandeling. Nu volgen er eerst twee pittige beklimmingen en vervolgens een lange steile afdaling naar La Laguna de Barlovento. De omgeving maakt het echter wel meer dan de moeite waard.

Prlp 20 groene route op La Palma.

Vlak voor het punt waar de steile afdaling naar Barlovento begint voegt (vanaf schuin terug en rechts van boven) het wandelpad Prlp 8 zich bij de prlp 20 en voeren tot aan La Laguna de Barlovento over het zelfde bergpad. De Prlp 8 wordt echter hier op de y-splitsing niet als zodanig aangegeven. Gewoon rechtdoor naar beneden het pad dus volgen !

Afdaling naar La Laguna de Barlovento op La Palma.

De route gaat nu steeds steiler door steeds dichter begroeid vochtig gebied. Ondanks regelmatig onderhoud van het pad kan het zijn dat dit deel in het voorjaar en zomer een beetje overwoekerd raakt. We hebben er ons met het gezin wel eens door heen moeten worstelen. Wat natuurlijk ook wel zijn charme heeft. Een teken dat je hier alleen wandelt. Maar dat had je tijdens de wandeling al gemerkt. Het laatste stuk gaat over rood gekleurde brede pistes naar het recreatiegebied van La Laguna de Barlovento en dan nog een kleine twee kilometer  licht dalend verder naar het eindpunt van deze lange wandeling in het centrum van het dorpje Barlovento.

Van Briesta naar Barlovento Prlp 20 het laatset deel over roodgekleurde paden.

wandelinfo                  wandelroutes                    home                     wandeltips

 

vakantiehuizen

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !