www.vakantiehuizenlapalma.nl

 

Rondwandeling Patromonio Rural de las Cuevas op La Palma. W2

Startpunt wandeling Patromonio Rural de las Cuevas op La Palma.

beginpunt: Bezoekerscentrum nationale park boven El Paso.

eindpunt: Bezoekerscentrum nationale park boven El Paso.

afstand: 2 uur

Patromoinio Rural de las Cuevas Rondwandeling.

tijdsduur : 7 kilometer

signalering: bordjes

hoogteverschillen : totaal stijgen 50 meter totaal dalen 50 meter

zwaarte : middel

bar restaurant : Restaurant Las Piedras tegenover bezoekerscentrum

watertappunt : nee

bushalte : Bij bezoekerscentrum

plattegrond Llano de las Cuevas

Deze rondwandeling op La Palma onder de wolkenwaterval die vanaf het oosten over de bergrug van de Cumbre Nueva rolt, is goed te combineren met een bezoek aan het bezoekerscentrum van het nationale park. En met een wandeling van Ermita Virgen del Pino naar de Cumbrecita. De vlakte Llano de las Cuevas geeft een goed beeld van het agrarische leven in El Paso gedurende vorige generaties.

llano de las Cuevas en de wolkenwaterval op La Palma.

Er staan op verschillende plaatsen borden langs de paden. Het gebied ten oosten (rechts op de kaart) van Camino Calderon is het interessantst. De linkerzijde heeft naar onze mening geen meerwaarde. Er lopen over de vlakte diverse paden evenwijdig aan elkaar richting de bergrug. De paden zijn redelijk vlak maar wel vaakt bezaaid met vuistgrote keien. Hoge enkelbeschermende schoenen zijn dus zeker geen overbodige luxe.

Secadero op Llano de Las Cuevas op La Palma.

Al bijna een jaar zijn we op zoek naar betrouwbare informatie over het nut van de verspreid in het landschap zichtbare vaak ronde steenhopen. Hier staat het dan eindelijk zwart op wit dat dit niet alleen een kunstig stapelen van in de weg liggende keien was, om zo landbouwgrond te scheppen. Maar ook om op de door de zon verhitte stenen, zoals we reeds vermoedden, vruchten te drogen als manier van conserveren.

Patromonio Rural de las Cuevas op La Palma.

Dichter naar de bergrug wordt de vegetatie langs het pad dichter. Je ziet in de velden ook steeds meer een soort bonzaiboompjes staan. De twijgen van deze Taganastes (Chamaecystisus proliferus) worden gebruikt als veevoer. Je ziet dan ook de typische runderen van la Palma in de velden hier van dit groen snoepen. Er zijn ook een aantal smalle paadjes die niet op de plattegrond worden weer gegeven. Na nattere winters staat het anijs aan weerszijden hiervan soms manshoog. Toen de kinderen nog klein waren was dit gebied voor hen een waar el dorado om verstoppetje te spelen.

Regenboog over boom op Llano de las Cuevas op La Palma.

Door de wolkenwaterval die vanaf de oostkant van het eiland over de bergrug van de Cumbre Nueva rolt, heb je hier vooral in de winter in de namiddag vaak regenbogen. Regelmatig zijn er meerdere regenbogen tegelijk waar te nemen. Dichter bij de bergrug heb je dan ook kans dat je in de spetters loopt die vanaf de andere kant van de bergrug met de wind worden meegevoerd. Maar dat geeft juist de speciale sfeer die bij dit gebied van Llano de las Cuevas hoort.

Camino Taganana

Alle op de kaart weergegeven paden lopen evenwijdig van west naar oost en komen uiteindelijk uit bij Camino de Taganana. Deze verharde weg loopt langs de groene helling van de Cumbre Nueva richting wandelpad PRLP 1 in het pijnboombos. Dit pad over de brede bergraad volg je naar beneden richting het kerkje Ermita Virgin del Pino.  Achter het kerkje is een diep gat ‘Hoya del Pina’. Vroeger was dit een vlakte en heette ‘Llano del Pina’. Hier werd het sendiment dat vanuit de bergen na regenbuien hier eindigde, als vruchtbare grond afgegraven. Ook de terrassen in onze tuin zijn vroeger bedekt met de vruchtbare grond van deze vlakte.  Dit weten we van Alvaro, onze ‘oude bananen buurman’. Hij heeft in zijn jonge jaren als vrachtwagenchauffeur hier aan bijgedragen.

Ermita Virgen del Pino met regenboog op La Palma.

wandelinfo                  wandelroutes                    home                     wandeltips

 

vakantiehuizen

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !