www.vakantiehuizenlapalma.nl

Rondwandeling zoutpannen op de zuidpunt van La Palma

Rondwandeling zoutpannen op de zuidpunt van La Palma.

beginpunt : Parkeerplaats vuurtorens

eindpunt : Parkeerplaats vuurtorens

afstand : 1 kilometer

Rondwandeling Zoutpannen op de zuidpunt van La Palma

tijdsduur : 0,5 uur

signalering : bewijzerd

hoogteverschillen : Totaal stijgen 10 meter, totaal dalen 10 meter

zwaarte : makkelijk

bar restaurant : Restaurant Jardin de La Sal

watertappunt : nee

bushalte : ja

Zoutpannen bij Fuencaliente op La Palma

In het meest zuidelijke puntje van La Palma is de enige operationele zeezoutwinning van de provincie Tenerife gelegen. Vanaf de parkeerplaats bij de twee vuurtorens gaat er een kleine rondwandeling met informatieborden langs de zoutpannen. Eigenlijk een must en te doen voor vrijwel iedereen die hier langs komt. In de oude vuurtoren wordt af en toe een video gedraaid over het maritieme park dat net iets ten noord westen van dit gebied ligt.

De vuurtorens bij Fuencaliente op La Palma

Naast de vuurtorens staat een kruis ter nagedachtenis aan 40 evangelisten uit Portugal op weg naar Brazilië om daar het geloof te verspreiden. Vlak bij dit punt werd hun schip geënterd door piraten en de Jezuïten werden gedood en overboord gegooid. Op de zeebodem even ten noorden van dit punt heeft men 40 betonnen kruizen voor de, inmiddels heilig verklaarde, geestelijken op de zeebodem geplaatst. Met slechts 16 meter diepte is deze plek een populaire duikstek geworden.

Kruis bij Fuencaliente op La Palma ter nagedachtenis van...

Op het terrein van de zoutpannen staat het restaurant Jardin de La Sal. Op het terras boven kun je wat drinken en je tapas eten het benedengedeelte is een goed restaurant. Vanaf het terras heb je een prachig uitzicht over de oceaan en het vulkanische landschap. Het kan in deze hoek van La Palma wel vaak hard waaien. Ook is er een schuur waar het zout gesorteerd wordt en verpakt. Er zijn tal van soorten zeezout te koop, van zeer grof tot zeer fijn. Het fijnste zout, ‘flor de la sal’, is iets bijzonders om jezelf of een ander als aandenken aan La Palma kado te doen.

De zoutpannen op La Palma in het vulkanische zuiden.

In het rood gekleurde water van de zoutpannen komt één van de oudste levensvormen op aarde voor. Algen en bacteriën die tegen deze zoute omgeving bestand zijn veroorzaken deze rode kleur, die de oorzaak is van de kleur van flamingo’s die in dergelijke zoutwatermeren fourageren. Flamingo’s zijn er niet bij de zoutpannen op La Palma. Wel komen er met name ’s winters een aantal vogelsoorten voor die hier hun voedsel vergaren. Dit zijn voornamelijk oeverlopers, plevieren en steltlopers.

Vogels bij de zoutpannen op La Palma, kleine geringde plevier.

wandelinfo                  wandelroutes                    home                     wandeltips

 

vakantiehuizen

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma ! Vakantiehuizen op La Palma