www.vakantiehuizenlapalma.nl

STERREN KIJKEN op La Palma

 

Op het hoogste punt van La Palma, ‘El Roque de Los Muchachos’ bevindt zich een internationaal sterrenwachtcentrum voor het bestuderen van het heelal boven het noordelijk halfrond. Nederland is voor veertig procent eigenaar van twee optische telescopen en een zonnetelescoop. La Palma is in een eeuwige strijd gewikkeld met het astrofysisch centrum in Chili, als er weer ergens een nieuwe telescoop geplaatst zal worden. Maar eigenlijk zijn het helemaal geen concurenten. Chili verkent immers het universum boven de zuidelijke hemisfeer. Er worden af en toe excursies georganiseerd naar verschillende telescopen van het observatorium op La Palma. 

 

Via de volgende links kunnen deze geboekt worden; 

 

https://www.adastralapalma.com/tours-en/tours-observatory/

http://www.iac.es/eno.php?op1=2&op2=420&op3=56&lang=en

 

Melkweg boven vakantiehuis Raya op La Palma.

Foto van de Melkweg gemaakt door dhr. Huib Henrichs vanaf het dakterras van vakantiehuis Raya op La Palma in oktober 2015. De heldere ster in het midden is Altair in het sterrenbeeld Adelaar. De heldere ster rechts is Wega, in het sterrenbeeld Lier.

 

Time-laps van het noordelijk deel van de melkweg vanaf El Roque de los Muchachos op La Palma.

Time-laps van het Noordelijk deel van de melkweg. Gemaakt op El Roque de Los Muchachos op La Palma in oktober 2015 door de heer Huib Henrichs.

 

Sterren kijken op La Palma.  Bloedmaan boven La Palma tijdens maansverduistering 28-09-2015 Tazacorte.

Sterrenkijken La Palma. Bloedmaan boven dakterras appartement El Panorama in Tazacorte op La Palma.

Bloedmaan boven La Palma. Foto gemaakt vanaf dakterras appartement El Panorama in Villa de Tazacorte op 28-09-2015  op La Palma door René Flohil.

 

Sterrenkijken op La Palma. Sterrenhemel boven vakantiehuis Raya. Compilatie van 70 opnamen.

Sterrenkijken op La Palma. Sterrenhemel boven vakantiehuis Raya. Compilatie van 70 opnamen.

Compillatie van 70 opnamen van de sterrenhemel boven La Palma, Gemaakt vanuit de tuin van vakantiehuis Raya op La Palma in augustus 2015 door de heer Rudy van Berkel.

 

Amazing skies. Time-lapse opnamen van wolken en sterrenhemel boven La Palma.

Sterrenkijken  La Palma. Het internationale ruimtestation ISS boven La Palma boven de sterrenwacht.

Sterrenkijken op La Palma. ISS, de maan, venus, Mercurius en Saturnus boven La Palma.

 

Regelmatig zien wij hier op La Palma een zeer fel schijnende ‘ster’ van west naar oost over ons huis heen komen. Dus tegen de draairichting van de zon en de sterren in. Eerst dachten we dat het een sateliet was. Maar het bleek het Internationale ruimte station (ISS) te zijn dat ongeveer elke anderhalf uur zijn rondje om de aarde draait. Als ‘s avonds de zon net onder is of ‘s morgens nog net niet is opgekomen, is het op aarde nog redelijk donker. Maar af en toe beschijnen de zonnestralen dan wel de onderkant van het op ongeveer 400 km hoogte passerende ruimtestation. De baan van het ISS verandert voortdurend. Ook het tijdstip dat het ruimtestation met het blote oog zichtbaar is verschilt steeds weer. Maar het is in ieder geval net na zonsondergang of vlak voor zonsopkomst.

Bovenstaande foto en onderstaande bijbehorende sterrenkaart zijn begin oktober 2013 gemaakt bij het sterrenwachtcentrum op het hoogste punt van La Palma door Dr. Peter Papics uit Leuven.

 

Sterren kijken op La Palma. Sterrenkaart van het ISS en de planeten.

Promotie filmpje heldere sterrenhemel boven het Canarische eiland La Palma.

 

 

Om het sterren kijken op La Palma wat meer bekendheid te geven heeft het toeristenburo van La Palma een promotiefilmpje laten maken dat op de Canarische eilanden en op het vasteland van Spanje als kort pauzefilmpje af en toe op televisie vertoont wordt. Het kost natuurlijk voor een klein eiland te veel om het ook in het buitenland op televisie te krijgen. Dat is jammer want astro-toerisme leeft wel tegenwoordig als je ziet hoeveel van onze gasten toch redelijk wat verstand hebben van de planeten en sterrenbeelden die boven ons staan. Op de dakterrassen van onze vakantiehuizen wordt heel wat gespeurd en genoten van de heldere hemel boven La Palma.

 

Links naar Meer foto’s en artikelen op deze site aangaande sterrenkijken op La Palma:

 

Venus boven La Palma      Halo rond de maan      Amateurs     ‘Saturnus’     Google sky map

 

vakantiehuizen

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !