www.vakantiehuizenlapalma.nl

Rondwandeling ‘Vestigios de Tagalguen’ bij Garafia op het Canarische eiland La Palma. NW9

Startpunt rondwandeling Vistigios de Tagalguen bij Garafia.

beginpunt: Parkeerplaats bij mirador El Serradero (of Centum Santa Domingo of San Antonio.)

eindpunt: Parkeerplaats bij Mirador El Serradero (of centrum Santa Domingo of San Antonio.)

afstand: 21 kilometer

Rondwandeling 'Vestigios de Tagalguen' bij Garafia op La Palma.

tijdsduur : 6,5 uur

signalering: Prlp 9.3  Vestigios de Tagalguen en een stukje gedeeld met de GR130

hoogteverschillen : totaal stijgen 1000 meter, totaal dalen 1000 meter

zwaarte : zwaar door de lengte en het stijgen en dalen. Paden zijn goed.

bar restaurant : In Santa Domingo de Garafia en in San Antonio

watertappunt : In Santa Domingo de Garafia en in San Antonio.

bushalte : In San Antonio de Garafia.

Rondwandeling 'Vestigios' de Tagalguen op La Palma. El Puertit0 (het haventje) van Garafia.

Deze nieuwe rondwandeling bij Santa Domino de Garafia heeft de illustere naam ‘Vestigios de Tagalguen’. Vestigios betekent ‘sporen’ in het Nederlands. En Tagalguen is de oude naam van dit gebied op La Palma die de vroegere bewoners gebruikten. De wandeling is een dagwandeling die door diverse woongehuchten en landschappen voert. Regelmatig zijn er kleine zijuitstapjes die je bijvoorbeeld naar een grot, rotstekeningen of bron brengen.

Wandelpad prlp9.3 omhoog naar Cueva de Agua op La Palma.

Je kunt deze rondwandeling met routenummer prlp9.3 op diverse plaatsen beginnen. Wij zijn  bewust op het laagste punt begonnen. Ten eerste omdat het voor een groot deel een open wandeling is, met name in het lager gelegen gebied. Daardoor heb je tijdens de heetste uren van de dag in ieder geval in de hogere gebieden de nodige schaduw. Daarnaast stijgen wij liever eerst om daarna af te dalen. En tot slot kun je zo op het hoogste punt, voor de afdaling een pauze nemen in bar restaurant San Antonio. (open van10:00 tot 21:00  van woensdag tot zondag)

De grot Cueva del Agua bij Garafia op La Palma

Vanaf het startpunt bij mirador El serradero daalt het pad even richting het haventje (zijpaadje) van Garafia met de rotswoningen om daarna te stijgen richting het dorpje Cueva del Agua (grot van het water). Ruim voor het dorp kom je een  bewijzerd zijpaadje tegen naar de grot die het dorpje haar naam heeft gegeven. Het is de derde grot aan het eind van het paadje. In de grot wordt het water tegenwoordig opgevangen in een betonnen bak. Het is geen drinkwater wordt er vermeld. Achter de opvangbak bevinden zich wasbakken voor kleding en textiel van weleer. Boven in de, nu droge, grot bevindt zich een kleine nis met altaartje.

Kerkje Ermita Cueva del Agua op La Palma.

Het pad bereikt de kruising met de rondwandelroute van La Palma GR130. Daarna stijg je verder met langs het pad diverse kleine vakantiehuisjes. Je zult er misschien enige Duitse toeristen aantreffen die op het pad zitten. Het pad loopt niet over hun terras. De huisjes zijn net als zoveel huisjes op La Palma zo maar neer gezet. Ze worden gedoogd maar hebben geen recht van spreken. Zij zitten dus op het wandelpad. Dit verklaard dat er op La Palma regelmatig een pad voor ons gevoel dwars door iemands tuin loopt. Niet dus ! Het pad komt na een tijdje in het gehucht Cueva del Agua en op een geasfalteerd weggetje uit.  Ongeveer een halve kilometer na het kerkje is er een afslag naar rechts naar een onverhard steil pad. Mocht je liever een stukje verder stijgen over het minder steile asfalt of mis je de afslag ? Geen bezwaar, weg en pad komen een paar kilometer verder weer bij elkaar.

Llano Negro (donkere vlakte) bij het gehucht Llano Negro op La Palma.o

Na nog een stuk bospad door pijnboombos gaat het weer over in asfalt dat je door een gebied van brezalbos en landbouwgebied naar de woongemeenschap Llano Negro brengt. Vanaf hier gaat het via een af en toe smal en dichtgegroeid pad richting San Antonio del Monte. Bij het huisje met de betonnen oprit en opgesloten blaffende honden gaat het lastig zichtbare paadje boven het huisje langs. Daarna wordt het pad weer breder.

Barranco's vol drakenbloedbomen langs wandelroute 'Vestigios de Tagalguen' prlp9.3 op La Palma

Vanaf San Antonio del Monte is het afdalen geblazen. Over een brede onverharde piste gaat het vrij rap naar beneden. Je hebt regelmatig zicht op het dorp Santa Domingo de Garafia en de landerijen ten noorden er van. Wanneer je op een gegeven moment over een verhard pad loopt in een gebied met wat huizen loop je ongewild een poort door van een landhuis. Het pad ligt echter net rechts naast de poort maar wordt hier weer smal en slecht aangegeven. Maar er is geen vergissing mogelijk. Er is even later een kort zijuitstapje, wat de moeite waard is, naar het drakenbloedbomenbos van Bosque dragotierra.

Rondwandeling'Vestigios de Tagalguen' op La Palma. Verlaten huis langs de wandelrouteprlp9.3

Na het smalle voetgangerstunneltje kom je op de La Palma rondwandeling GR130 terrecht. Deze volg je naar links richting Santa Domingo de Garafia. Vlak voor Garafia duik je een diepe barranco in.  Langs het pad kom je een aantal grotten tegen waar de veestapel van sommige families bevindt: Eén geit ! Bijna aan het eind van de beklimming staat rechts van het pad een tuinkabouter met kruiwagen vol muntjes en daarnaast nog muntstukken tot aan de rand van zijn laarsjes. Wij zijn eigenlijk wel benieuwd naar het verhaal er achter.

Kerkje Ermita de Santa Domino de Garafia op La Palma.fia

De route gaat verder door het kleine centrum van Santa Domingo en over de geasfalteerde weg. Bij het voetbalveld verlaat de Prlp 9.3. de GR130 naar rechts en beneden. Je komt tijdens dit laatse stuk van de rondwandeling tweemaal een bordje tegen die naar rotstekeningen (Petroglifos) voeren. Je mist niets als je niet gaat kijken maar misschien daarom juist wel interessant om te zien hoe primitief de eerste bewoners van La Palma nog waren in 1400 na Christus. Veel verder dan een spiraal en een soort twaalfvingerige darm kwam hun kunstuiting niet. Voor en onder je zie je de Roque de Santa Domingo voor de kust liggen en zit dit laatste lange stuk asfalt van deze rondwandeling er gelukkig op.

Petriglifos (rotstekeningen) bij Garafia op La Palma.

wandelen            vakantiehuizen             home            wandeltips

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !